Fler bostäder säljs innan visning – så ska du agera

Fyra Katrineholmsmäklare vittnar om att allt fler bostäder säljs innan de ens hunnit ut på marknaden. För att inte missa drömhuset, måste spekulanterna vara mer på hugget.

Fyra Katrineholmsmäklare vittnar om att allt fler bostäder säljs innan visning, nu när efterfrågan är högre än tillgången. Sara Lindberg på Skandiamäklarna, Andreas Malmsten på Svensk fastighetsförmedling, Michael Carpman på Länsförsäkringar fastighetsförmedling och Haidar Thamer på Fastighetsbyrån.

Fyra Katrineholmsmäklare vittnar om att allt fler bostäder säljs innan visning, nu när efterfrågan är högre än tillgången. Sara Lindberg på Skandiamäklarna, Andreas Malmsten på Svensk fastighetsförmedling, Michael Carpman på Länsförsäkringar fastighetsförmedling och Haidar Thamer på Fastighetsbyrån.

Foto: Stina Järperud

Katrineholm2020-11-27 20:49

Det traditionella sättet att sälja hus och bostadsrätter, med annons på bostadssajten Hemnet och visning, får konkurrens av direktförsäljning. En rundringning till fyra mäklare i Katrineholm visar att andelen försäljningar utan visning har ökat den senaste tiden. Spekulanterna lämnar ofta ett högre bud direkt när bostaden läggs ut till försäljning.

Många affärer görs också upp innan den ens annonserats. Haidar Thamer på Fastighetsbyrån jobbar mycket med kontorets spekulantregister. Så fort han får ett objekt att sälja kontaktar han dem som varit intresse för liknande bostäder i samma område. 

– Jag agerar både köp- och säljmäklare och matchar rätt spekulant till rätt objekt. De senaste sex månaderna har knappt hälften av alla mina försäljningar gått iväg innan de har annonserats på Hemnet, säger Haidar Thamer.

undefined
Haidar Thamer på Fastighetsbyrån har i år sålt hälften av alla bostäder innan de når bostadssajten Hemnet.

Anledningarna till att sälja utan visning är många. En del vill eller orkar inte med att förbereda eller ha folk i hemmet. Det kan också handla om separationer eller att en livsomställning gör att man snabbt måste sälja.

Andra vill slippa visningar på grund av pandemin. Men fenomenet är långt ifrån coronarelaterat, utan beror till stor del på att efterfrågan är större än tillgången, enligt mäklarna tidningen har pratat med.

– Det var högt tryck, framför allt på fritidsbostäder, i somras. Spekulanterna la ett högre bud för att köpa direkt. Men det här är ingenting vi vill uppmuntra, vi vill ha visningar där vi träffar folk och vill att alla ska ha samma möjligheter. Samtidigt kan det vara skönt för säljaren, säger Sara Lindberg på Skandiamäklarna.

undefined
Sara Lindberg på Skandiamäklarna.

Mäklarkontoren i Katrineholm har varsitt spekulantregister, där de kan kommunicera ut bostäder som precis kommit in till försäljning. På sina respektive hemsidor lägger de också ut bostäder som förbereds för försäljning, under vinjetter som läge plus, på gång, försprång och redo. 

– Det kan vara kunder som är i ett tidigt skede, men inte riktigt är i läge att sälja ännu. Men när vi väl lägger ut på Hemnet och annonserar om visning, så är vår ambition alltid att det också ska gå till visning. Jag förstår kunder som blir irriterade på att det är många objekt med texten "borttagen före visning". Samtidigt kan man inte klandra en säljare som nappar på ett riktigt bra erbjudande, säger Andreas Malmsten på Svensk fastighetsförmedling, som sålt cirka 20 procent innan bostäderna når Hemnet.

undefined
Andreas Malmsten på Svensk fastighetsförmedling.

Mäklarna är eniga om att budet behöver vara över utropspriset för att få till en affär utan visning och eventuell budgivning. Hur mycket, är helt upp till säljaren: mäklaren förmedlar bara buden. 

– Förhandsbud ligger i stort sett alltid över utropspris och det bidrar till att priserna klättrar uppåt hela tiden. Det är inte vi mäklare som är boven i dramat. Det är säljaren som bestämmer, säger Michael Carpman på Länsförsäkringar fastighetsförmedling.

undefined
Michael Carpman på Länsförsäkringar fastighetsförmedling.

Hur ska kunderna agera för att inte missa drömhuset? 

– Jag vill helst inte säga att alla ska ringa direkt, för det blir bekymmer för oss med många extravisningar. Men när drömhuset dyker upp bör man kontakta mäklaren på en gång, säger Michael Carpman och fortsätter:

– Har man råkat ut för att missa sitt drömhus ett par gånger, är man kanske beredd att lägga ett förhandsbud själv. Det blir en ond spiral.

Det är uppenbart att den som bara följer annonsflödet på Hemnet, missar många bostäder i dagsläget.

Budgivning

Säljaren bestämmer vem som får köpa – inte mäklaren.

Bud är inte bindande, inte ens om det lämnas skriftligt.

Budgivningen är öppen tills kontraktet är undertecknat.

Mäklaren ska framföra alla bud till säljaren. Spekulanten kan lämna bud skriftligen eller muntligen.

Bud kan förenas med olika typer av villkor, till exempel att budet bara gäller under en viss tidsperiod.

Källa: Fastighetsmäklarinspektionen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!