Den 15 augusti tillträdde Magnus Runesson som ny samhällsbyggnadschef i Katrineholms kommun. Som tidningen tidigare rapporterat kommer han senast från Lomma i Skåne där han haft samma roll. Bara efter en vecka på sitt nya jobb känner Magnus Runesson att han har ganska bra koll på Katrineholm efter att ha läst allt han kommit över på nätet samt besökt flera platser runt om i kommunen. Han är imponerad av det han sett hittills.
– Jag gillar Katrineholm. Jag tycker att man har lyckats bevara småstadskänslan och tagit väl hand om de allmänna platserna. Det går att gå och cykla, det är lätt att ta sig fram och det är välskött med planteringar och gröna ytor, säger Magnus Runesson.
Själv beskriver han sig som en småstadskille men också som en storstadsnörd. Han gillar mixen, vilket han får i sin vardag när han pendlar mellan hemmet i Stockholm, jobbet i Katrineholm och familjegården i Småland. Tidigare har han bott i London och Los Angeles där samhällsplaneringen såg ut på helt annat sätt.
– Ur ett hållbarhetsperspektiv är samhällsplaneringen katastrof i Los Angeles. Det finns kvaliteter där med men det är inte samma som vi har, ur ett europeiskt perspektiv. Vi bygger så att vi lätt kan gå och cykla.
Han ser potentialen i Katrineholm, men för att kommunen ska växa behöver man jobba med att bli bättre på att sälja in Katrineholm för att folk och företag ska flytta hit.
– Vi behöver tänka Katrineholm som ett varumärke som vi ska förädla och utveckla så att vi ska kunna bli en destination för besökare och för folk att flytta till. Om vi pratar pendlingsläget så är Katrineholm outstanding, säger han och fortsätter:
– Tänk ett par som bor i en etta på Södermalm i Stockholm. Flyttar de hit och bildar familj får de bättre livskvalité, ett enklare vardagspussel att lösa och nära till naturen. Vi ska bli ett av de attraktivaste alternativen. Sen måste vi ha mer etablerad mark och uppdaterade detaljplaner så att företag kan flytta hit. Marken som man gjort i ordning det senaste decenniet börjar ta slut.
Vad är den största utmaningen?
– Vi behöver växa och vi behöver ha en bredd av företag. Katrineholm är en klassisk industristad med SKF och det behöver vi ha kvar, men vi måste också fortsätta bredda oss, både ha större företag och enmansföretag. Vi ska satsa på allt från turism till att kunna erbjuda flexibla kontor, som det som finns på Drottninggatan.
Han tror också att man behöver satsa på både landsbygden och centrum för att skapa ett mer attraktivt Katrineholm.
– Jag tror det är viktigt att bevara småstadskänslan men att man också förtätar centrum. Det behöver handlarna, det kan inte vara hur glest som helst.
Som ett exempel nämner han området längs Fabriksgatan vid resecentrum och parkeringen vid Sörmlands sparbank. Det området tycker han inte lever upp till sin fulla potential.
– Området som vi kallar för Triangeln tycker jag är superspännande att titta på. Hur många människor passerar där varje dag med tåg? Det är ett enormt skyltfönster, en reklampelare för stan som vi skulle kunna ta tillvara bättre.
– Jag säger inte att parkeringarna ska försvinna. De behövs också, men man kan möblera om och bygga något ovanpå parkeringarna. Det skulle vara fantastiskt att få in bostäder och ett hotell där.