Igår skrev tidningen om våld mot barn i Katrineholm, där bland annat våldet mellan barn och unga ökat. Våld som unga utsätts för och utsätter andra för sker ofta utanför skoltid. Men, konstaterar Johan Lindeberg, skolchef i kommunen, det är samma barn, som sedan kommer till skolan och ska kunna fungera med andra barn där.
– För att kunna ha den trygga lärmiljön är det viktigt med förförståelse. Vad har våra elever med sig, när de kommer på morgonen?
Till kunskapsdagen hade förvaltningen tagit fram ett antal siffror, som visar hur barnens bakgrund skiljer sig. Vissa faktorer brukar pekas ut som hinder för att barn ska lyckas bra i skolan. Dit hör bland annat föräldrarnas utbildningsnivå och familjens ekonomi.
Statistiken visar att av 27 barn i en genomsnittlig klass på högstadiet i Järvenskolan, ingår i snitt drygt tre elever i familjer med försörjningsstöd, alltså i ekonomiskt utsatta familjer. Drygt fyra barn har enligt statistiken föräldrar som bara gått i grundskolan, klass 1-9, själva. Åtta barn har minst en långtidsarbetslös förälder och i snitt tio barn av 27 har utländsk bakgrund.
– I förhållande till rikssnittet har vi barn och unga med ibland tuffare förutsättningar. Från barn som känner osäkerhet kring om familjen har tillräckligt med pengar den här månaden, till oro för hur föräldrarna mår. Det gör skolans kompensatoriska uppdrag lite svårare och mycket viktigare. Skolan behöver ge den stabilitet, som ibland kanske saknas, säger Johan Lindeberg.
Han fortsätter:
– Skolan har väldigt stort ansvar, det är den samlingsplats vi har för att möta barnen. Men det krävs också gemensamt arbete, vi är beroende av gott samarbete med polis, socialtjänst, fritid, föreningsliv, men framförallt med hemmen.
Det gemensamma arbetet behöver inledas tidigt, anser Johan Lindeberg.
– Vi behöver samverka redan kring föräldrautbildning, redan runt BVC, stötta nya och unga föräldrar.
Kommunens olika resurser och polisen behöver också jobba förebyggande mot våld. Johan Lindeberg pratar om att ge barnen verktyg för att undvika våld.
– Vad har 8-åringar på en fotbollsplan, som blir jättearga på varandra, för verktyg att ta till istället för våld?
De unga lever också i en väldigt tuff digital värld, säger Johan Lindeberg.
– De är både ganska utsatta och rättslösa där. Vi behöver hjälpa, stötta, uppmuntra till att söka vuxenhjälp vid behov.