Idén har vuxit fram gemensamt, ur diskussioner om fjärrvärmens framtid, konkurrenskraften, hur man bygger en starkare produkt och hur viktigt det är med fjärrvärme för att kunna producera kraftvärme.
Därefter har man tittat på det geografiska perspektivet. Båda företagen gör bedömningen att en möjlig affär kan stärka fjärrvärmen i respektive region.
– För vår del har vi närmare till Motala, från Linköping. Nyköping har närmare till Katrineholm än till Motala, säger Michael Fahlström, chef för värme och kyla på Tekniska verken i Linköping.
När man diskuterat frågan vidare har man, enligt Fahlström, tittat på hur verksamheterna ser ut.
– Vi konstaterade snabbt att de är ganska lika. Det handlar om ungefär samma produktionsvolymer och försäljningsvolymer. Det gjorde att det blev ännu intressantare.
Nu har de båda enats om att göra en djupare företagsbesiktning tillsammans.
– Då går vi noggrannare in och analyserar varandras verksamheter, berättar Michael Fahlström.
Tekniska verken har i dag cirka 1 380 fjärrvärmekunder i Katrineholm. De får sin fjärrvärme från kraftvärmeverket på Energigatan, där Tekniska verken även har kontor.
– Om vi kommer så långt att vi är överens om ett byte kommer alla medarbetare att erbjudas anställning av respektive övertagande part, säger Michael Fahlström.
Han är också noga med att påtala att ingenting är klart eller bestämt innan avtalet är påskrivet.
– Den grova tidplanen är att den fördjupade besiktningen kommer att ta runt tre månader, säger han.
För Vattenfalls del är avsikten att utnyttja operativa fördelar mellan Vattenfalls fjärrvärmeverksamhet i Nyköping och verksamheten i Katrineholm.
– Vi ser stor utvecklingspotential av verksamheten i Katrineholm bland annat genom att utnyttja synergier med vår befintliga fjärrvärmeverksamhet i Nyköping i form av ökad flexibilitet och effektivitet. Det säkrar konkurrenskraftig leverans av fjärrvärme till våra kunder samtidigt som det långsiktigt ökar värdet på våra anläggningar, säger Lovisa Fricot Norén, chef för Vattenfall värme Sverige, i ett pressmeddelande.
Både Vattenfall och Tekniska verken är medlemmar i Prisdialogen, som är ett system för transparent och rättvis prissättning av svensk fjärrvärme.