Finsktalande man nekas äldreboende på annan ort

Mannens modermål är finska och hans svenska försvinner alltmer. Nu vill mannen flytta till ett äldreboende på annan ort. Men mannen anses inte vara i tillräckligt stort behov av vård dygnet runt.

Mannen är i behov av finsktalade personal men i Katrineholm finns inget finskspråkigt äldreboende.

Mannen är i behov av finsktalade personal men i Katrineholm finns inget finskspråkigt äldreboende.

Foto: HASSE HOLMBERG / TT

Katrineholm2023-03-06 06:58

I dag hjälper hemtjänsten i Katrineholm mannen med nödvändiga insatser som att värma mat och sköta sin hygien. De hjälper också till med inköp av exempelvis mat och att tvätta hans kläder.

Men personalen anser att hemsituationen börjar bli ohållbar. Missförstånd uppstår ofta och mannen känner sig inte alltid trygg när han inte förstår hemtjänstpersonalen. 

Mannen, som är dement, har tappat det svenska språket alltmer och är därför i behov av finsktalande personal. Men i Katrineholm finns inget finskspråkigt boende. Därför har mannen ansökt om att få flytta till ett boende i Stockholm, där han har anhöriga i närheten, som skulle kunna stödja och hjälpa honom.

Hägersten-Älvsjö stadsdelsnämnd avslog mannens ansökan eftersom man anser att hans behov av vård- och omsorgsinsatser inte är tillräckligt omfattande för en plats på ett äldreboende. Mannen har överklagat beslutet till förvaltningsrätten.

Enligt förvaltningsrätten är mannen i behov av stöd och hjälp i sin vardag. Det framgår dock inte att han i dagsläget har ett så omfattande omsorgsbehov att han behöver kontinuerliga insatser dygnet runt. Därför avslår förvaltningsrätten mannens överklagan.

2011 lyfte Centerpartiet, Folkpartiet (nuvarande Liberalerna), och Kristdemokraterna frågan om att inrätta en äldreboendeavdelning där finska är modersmålet. Då menade vård- och omsorgsnämnden att behovet inte var tillräckligt.

– Vi har ingen avdelning för enbart finsktalande. Men vi har många medarbetare som talar finska, både i hemtjänst och på våra boenden. Så där behovet finns, att personalen behöver tala finska, försöker vi lösa det så långt det är möjligt. Det är samma med andra modersmål, vi löser det när behovet finns, säger Johanna Karlsson (S), vård- och omsorgsnämndens ordförande.

Tilläggas bör att Katrineholm dock inte har någon skyldighet att erbjuda finsktalande personal eftersom Katrineholm inte räknas som ett finskt förvaltningsområde i Sverige, vilket exempelvis Eskilstuna gör. Sverigefinnar som bor inom ett finskt förvaltningsområde har rätt att få såväl äldreomsorg som förskoleverksamhet på finska. Region Sörmland räknas också som ett finskt förvaltningsområde.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!