Filmintresset fick Leon att lära sig ryska

Vännerna bestämde sig för att lära sig japanska respektive ryska. De har övat tio minuter om dagen under det senaste halvåret och det har gett resultat.

Leon Hellqvist har hunnit lära sig det kyrilliska alfabetet. William Mouter sliter fortfarande med att tyda de japanska tecknen.

Leon Hellqvist har hunnit lära sig det kyrilliska alfabetet. William Mouter sliter fortfarande med att tyda de japanska tecknen.

Foto: Emmilie Haglund

Katrineholm2020-06-13 15:32

Det var i december som Leon Hellqvist, 15 år, bestämde sig för att lära sig ett nytt språk. Det hela började med en fascination för filmskurkar. Han har alltid gillat film, och det är inte helt ovanligt att antagonisterna är just ryssar. Att förstå vad skurkarna sade var så lockande att han började se sig om efter en app där han kunde lära sig språk – valet föll på Duolingo. Sagt och gjort, snart var båda han och flera av hans vänner och klasskamrater i full gång med att lära sig allt från holländska till spanska. William Mouter, 16, var en av dem. Han testade båda holländska, arabiska och ryska innan han slutligen bestämde sig för att satsa på japanska.

– Holländskan kanske hade varit lättare att börja med än japanska, medger han.

Att lära sig ett språk kan vara utmanande, särskilt när man måste lära sig ett helt nytt alfabet. Leon Hellqvist har hunnit lära sig det kyrilliska alfabetet som ryssarna använder. William Mouter sliter fortfarande med att tyda tecknen i japanska.

– Jag har lärt mig vilka former som hör ihop med vilket ljud nu, men det tog lång tid, berättar Leon Hellqvist.

Även William Mouter gillar film, särskilt japansk, men för honom är drivkraften även fascination för den japanska kulturen.

– Det hade varit kul att bo i Japan, då är det förstås bra att kunna åtminstone lite japanska. Det är också ett sätt att bättre förstå landet, säger han.

I appen blir de jämförda och skaffar sig en så kallad ranking. Det gäller att öva lite varje dag för att inte få en sämre placering, berättar Leon Hellqvist. Tävlingsmomentet har varit till stor hjälp. Just nu leder William Mouter.

När vännerna började öva lade de ned mycket tid på att avancera i sina språkkunskaper, men de insåg snart att det inte var hållbart i längden.

– 10 minuter om dagen räcker långt, jag tycker fortfarande att jag blir bättre, säger William Mouter.

I skolan läser de spanska respektive franska, men det är inte lika roligt, säger Leon Hellqvist. Han tycker att skolan borde dra nytta av språkapparna.

– Lektionerna hade kunnat bli roligare med appar, instämmer William Mouter.

Vännerna tänker fortsätta navigera mellan pronomen och ändelser hela sommaren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!