Fettdroppar hängde i taket vid oanmäld kontroll

Brister vid temperaturkontroll, bristande hygien och ventilation som inte fungerar. Miljöinspektören pekar på brister hos tre serveringar.

Flera brister upptäcktes när restauranger i Katrineholm kontrollerades av en miljöinspektör.

Flera brister upptäcktes när restauranger i Katrineholm kontrollerades av en miljöinspektör.

Foto: Henrik Montgomery / TT

Katrineholm2020-08-28 21:04

Vid en kontroll av en restaurang i Katrineholm upptäcktes brister i rengöringen av köksredskap. Det visade sig också att en av kylarna höll tio grader, trots att den innehöll livsmedel som högst fick förvaras i sex grader. Information om eventuella allergener saknades också.

"På grund av språkliga förhinder kunde inte personalen svara på miljöinspektörens frågor gällande förekomst av vanliga allergener i maten", skriver handläggaren i beslutet om föreläggande. 

En oanmäld inspektion gjordes också hos ett företag som hanterar livsmedel. Där upptäcktes en skärbräda och kniv framme för användning, men ingen kunde svara på när den användes senast. Personalen visste heller inte vilken temperatur diskmaskinen höll. Att butiken förlitade sig på transportörens temperaturuppgift på livsmedel var inte heller tillräcklig enligt beslutet: 

"Er rutin för temperaturkontroll av livsmedel i kyl samt på de ankommande varorna är inte lämplig."

En tredje kontroll gjordes oanmäld på en annan restaurang. Där hängde det droppar av fett i takplattorna, eftersom fläkten var felplacerad. 

"Det finns risk för att fettet droppar ner under pågående stekning på stekbordet och smutsar ned maten", skriver miljöinspektören.

Samtliga kontroller av livmedelsanläggningar gjordes i mitten på augusti och de tre krögarna har fått en tidsfrist på sig för att åtgärda problemen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!