Fattigdomen har minskat i Katrineholm

För sex år sedan, 2015, antog FN:s medlemsländer "Agenda 2030". Agendan innehåller 17 olika mål, som handlar om allt från fattigdom till utbildning, hälsa och hållbar konsumtion.

Något färre är beroende av försörjningsstöd i kommunen och färre barn lever i fattiga familjer. Johanna Karlsson (S) är socialnämndens ordförande och berättar om hur man arbetar.

Något färre är beroende av försörjningsstöd i kommunen och färre barn lever i fattiga familjer. Johanna Karlsson (S) är socialnämndens ordförande och berättar om hur man arbetar.

Foto: Henrik Wising, Dennis Pettersson, TT

Katrineholm2021-08-30 06:30

Tittar man närmare på några av målen har Katrineholms siffror i flera fall blivit bättre sedan 2016, när mätningarna inleddes. Barn i fattiga familjer, i det som kallas "ekonomiskt utsatta hushåll", har minskat i antal från 18,1 procent 2016 till 16,7 procent 2019. Siffror för 2020 saknas när det gäller denna uppgift. 

Ekonomiskt utsatta familjer eller hushåll har disponibla inkomster som ligger under 60 procent av medianinkomsten i befolkningen totalt. Medianinkomsten i Sverige var 32 400 kronor per månad 2020. 

Att antalet barn i ekonomiskt utsatta hushåll minskat, beror enligt Johanna Karlsson (S), socialnämndens ordförande sedan den 1 juli, på att man arbetat med ett verktyg som heter "aktivt klientarbete".  

undefined
Johanna Karlsson (S) är sedan i somras socialnämndens ordförande i Katrineholm.

– Man erbjuds en ettårig anställning med hjälp av Arbetsförmedlingen och Viadidakt, för att komma in i systemet och bli självförsörjande. Vi har försökt prioritera familjer med många barn. 

Johanna Karlsson berättar också att man kunnat jobba mer på individnivå och samlas runt de personer som behöver stöd, samt att man försökt satsa på att ge kvinnor anställningar, inom "aktivt klientarbete". 

– Förvaltningen har haft fokus på erbjuda kvinnor insatser som passar bättre för dem. Viadidakt har flera projekt som ska passa kvinnor, som Fogelstadprojektet. 

Fogelstadprojektet går ut på att utrikesfödda kvinnor i Fogelstadsgruppens anda ska utbildas för att snabbare bli delaktiga i samhället. Bland det viktigaste är att lära sig svenska. Projektet pågår till december 2022. 

undefined
Något färre får försörjningsstöd än tidigare.

"Aktivt klientarbete" å andra sidan, inleddes 2020 och därför är det svårt att veta om personerna som fått jobb inom dess ramar, kommer att fortsätta ha jobb eller falla tillbaka i försörjningsstödet, när anställningen är slut. 

Men socialnämnd och förvaltning har sett, att antalet hushåll med försörjningsstöd minskat under 2021. Antalet personer som får ekonomiskt bistånd, alltså socialbidrag, har också minskat sedan 2016. Då fick 2,7 procent av kommuninvånarna ekonomiskt bistånd. 2020, får 2,2 procent av männen och 2,4 procent av kvinnorna socialbidrag, totalt 2,3 procent. 

Men Katrineholm ligger, trots bättre siffror, ändå sämre till än riket i stort. I hela landet fick 1,1 procent ekonomiskt bistånd enligt socialtjänstlagen och bland Sörmlands kommuner fick 1,9 procent bidrag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!