KK har skrivit om familjen Addan i Nävertorp vid flera tillfällen tidigare. Mamma, pappa och fem barn bor i en 52 kvadratmeter stor tvårummare. De vill bo större men får inget nytt hyreskontrakt – på grund av att de har försörjningsstöd som inkomst i stället för lön. De är en av de familjer som berörs av det beslut som Katrineholms politiker fattade på måndagskvällen.
Det handlar om kommunal hyresgaranti, något som gör det möjligt för personer som helt eller delvis har försörjningsstöd som inkomst att ändå få ett hyreskontrakt genom det kommunägda fastighetsbolaget KFAB från och med årsskiftet. Diskussioner pågår med de privata fastighetsägarna – men enligt kommunstyrelsens ordförande Göran Dahlström (S) går det trögt:
— Det ser inte helt enkelt ut. Vi kommer att jobba så när det gäller KFAB men det är inte säkert att vi kommer fram till en lösning med de privata.
Syftet med den kommunala hyresgarantin är att hjälpa hushåll som har ekonomisk förmåga att klara kostnaderna för ett boende, men som ändå har svårt att få ett lägenhetskontrakt i första hand. De bostadssökande söker lägenheter som vanligt. Sedan ansöker fastighetsägarna om hyresgarantin hos kommunen. Kommunen bedömer behovet och granskar ekonomin hos den sökande. Om garantin beviljas, innebär det att kommunen går i borgen för att hyran kommer att betalas varje månad.
— Det här är ett steg i rätt riktning. Människor med försörjningsstöd är ofta fullt kapabla att hantera sina egna liv, de har bara inte arbete. Det här ger dem en värdighet, sa Gudrun Lindvall (MP) under debatten.
Garantin gäller i ett år och omfattar hyra för fem månader. Under sin livstid kan en person beviljas högst tre hyresgarantier. Om garantin måste utnyttjas har kommunen rätt att kräva tillbaka skulden.
En annan del i ärendet handlar om att socialtjänstens sociala kontrakt ska ses över och, om möjligt, omvandlas till förstahandskontrakt. I dagsläget finns 85 sådana kontrakt, där socialförvaltningen hyr lägenheter från fastighetsägarna och därefter erbjuder klienterna andrahandskontrakt. Då de privata fastighetsägarna står för en stor del av dessa kontrakt, är det enligt Göran Dahlström oklart hur många av dem som kommer att kunna omvandlas.
För familjen Addan i Nävertorp betyder ändå gårdagens beslut att drömmen om fler kvadratmeter att bo på är ett steg närmare att bli verklighet.
Samtliga partier i kommunfullmäktige röstade för den kommunala hyresgarantin.