I nuläget är den ordinarie hastighetsbegränsningen 90 kilometer i timmen, men den är det långt ifrån alla som håller. Många trafikanter på 56:an, mellan Katrineholm och Äs, tar sig friheten att blåsa på i över 100 och dessutom göra farliga omkörningar på heldragen linje.
Det vittnar flera boende i Julitatrakten om på Facebook. De har fått nog att behöva åka med hjärtat i halsgropen när de tar sig fram.
En av dem är Ewa Alpmark-Silfverlåås. Hon kör inte på vägen dagligen, men när hon väl gör det så är det ovanligt att de andra trafikanterna följer reglerna. Det är i alla fall hennes uppfattning.
– Jag har till och med blivit prejad vid något tillfälle. Särskilt otäckt är det med lastbilar som kör så nära att de nästan kör sönder bakluckan. Det är väldigt stressande och otäckt, men självklart också lagvidrigt och trafikfarligt. Jag hoppas inte att det ska behöva hända en allvarlig olycka innan någonting görs. Tillfälliga fartkameror hade varit bra, säger Ewa Alpmark-Silferlåås.
Hur tänker du kring fler trafikkontroller från polisens sida?
– Polisen lyser med sin frånvaro, men det går inte att skylla på dem eftersom de har för få resurser och dessutom måste prioritera. Men någon form av trafikövervakning skulle behövas, särskilt där det pågår vägarbete. Jag kan inte begära att polisen ska stå där i 24 timmar om dygnet, därför söker jag alternativa lösningar innan det händer en dödsolycka eller någon blir allvarligt skadad.
Trafikverkets avdelning, som har hand om vägbygget mellan Katrineholm och Alberga, märker också att en del trafikanter kör för fort.
– Vi har vissa bekymmer med att folk inte håller hastigheten, men också att breda transporter kör sönder saker. Samtidigt är man luttrad. Vissa kompenserar att de har fått stanna vid trafikljus genom att köra i kapp den förlorade tiden. Sen tror jag att många har tröttnat på att det är ett långt projekt med många olika hastighetsgränser på sträckan, säger Torbjörn Arvidsson, biträdande projektledare.
Däremot upplever varken han eller entreprenören att det har varit några större bekymmer kopplat till vägarbetet.
– Jag skulle säga att det går förhållandevis bra, säger Torbjörn Arvidsson.