– Vi hade räknat med att det skulle anmälas mer våld mot kvinnor, men lokalt i Nyköping och Katrineholm har anmälningarna inte ökat, säger Leif Lindqvist, kommissarie vid avdelningen för brott i nära relationer i Nyköping och Katrineholms lokalpolisområden.
På flera andra håll har anmälningarna ökat, konstaterar han, men inte här.
– Mörkertalet kan vara större. Mörkertal när det gäller den här typen av brott har alltid funnits, men det är absolut möjligt att det kan vara större nu, särskilt med tanke på att samtalen till olika stödlinjer ökat. Det är väl ett tecken på att det är mer som händer. Men någonstans stannar det, det blir inte polisanmälan.
Leif Lindqvist är inte främmande för, att det kan komma en våg av anmälningar när pandemin tonar bort och fler är tillbaka på jobb och i mer socialt liv.
På kort tid under våren har fem uppmärksammade mord skett i Sverige. Fem kvinnor har mördats och de fem misstänkta mördarna är män som haft någon form av relation till kvinnorna. Nu skrivs och talas det mycket om våldet mot kvinnorna. Bland annat föreslås att kontaktförbud ska förenas med fotboja, så att gärningsmannen inte kan komma nära kvinnan han misshandlat, utan att larmet går.
– Fotboja skulle väl vara bra. Men det är inget som hindrar en motiverad gärningsman, tror Leif Lindqvist.
I Nyköpings lokalpolisområde, som förutom Nyköping består av Gnesta, Oxelösund och Trosa, samt i Katrineholms, som består av Katrineholm, Flen och Vingåker, uppskattar Leif Lindqvist att det anmäls omkring tio fall av våld mot kvinnor, utfört av en närstående man, i veckan.
– Vi i polisen kommer in i skedet där det redan händer, eller redan hänt. Det stora problemet är att det ens händer. Vi måste jobba mer med att det inte ska hända, det är något som hela samhället måste vara involverat i. Det räcker inte att tycka, det måste finnas långsiktiga strategier.
Mycket har hänt när det gäller lagstiftningen, konstaterar Leif Lindqvist. Sedan 1982 faller våld i nära relation under allmänt åtal; det ska alltså utredas även om kvinnan inte vill medverka. Sedan 1998 finns brottet "grov kvinnofridskränkning", där många enstaka slag och kränkningar ska kunna bedömas ihop.
– Lagstiftningen är egentligen ganska bra. Men många reagerar över påföljderna, att straffen är korta, och det gör även jag, säger Leif Lindqvist.