Färre får parkeringsböter – men här p-syndar flest

Under 2020 utfärdades färre parkeringsanmärkningar än på flera år i Katrineholm. Men fortfarande är det många som missar städdagsförbuden och får en gul lapp på rutan.

Fortfarande missar många bilister städdagsförbudet, då man inte får parkera längs en viss gata en viss veckodag under vinterhalvåret. Som här på Jägaregatan. Bernt Malmgren är trafikingenjör på kommunen.

Fortfarande missar många bilister städdagsförbudet, då man inte får parkera längs en viss gata en viss veckodag under vinterhalvåret. Som här på Jägaregatan. Bernt Malmgren är trafikingenjör på kommunen.

Foto: Rebecka Jonsson, Stina Järperud, Niklas Holm

Katrineholm2021-01-15 06:33

Antalet utfärdade parkeringsanmärkningar, i dagligt tal parkeringsböter, minskade med över 30 procent mellan 2019 och 2020 i Katrineholm. Sedan 2017 har anmärkningarna minskat till nästan hälften.

Bernt Malmgren är trafikingenjör på Katrineholms kommun. Han har svårt att förklara minskningen.

– Jag kan inte säga vad det beror på. Förra året spelade nog pandemin in. Jag tycker själv att det var mer tomt på parkeringsplatserna. Det arrangerandes inga evenemang, till exempel, säger han.

Efter ett samtal till Securitas, som sköter parkeringsövervakningen för kommunens räkning, återkommer Malmgren med deras förklaringar till att färre bilister lappas.

– De har varit lika hårda, men folk har skött sig bättre och läst skyltarna ordentligt.

Antalet parkeringsanmärkningar minskade i hela landet förra året, men det debiterade beloppet låg på ungefär samma nivå. I Katrineholm har däremot beloppet minskat, från 1 166 300 kronor år 2019, till 801 400 kronor förra året.

2020 betalades 87,3 procent av alla p-böter i Katrineholm, att jämföra med 86,3 procent året innan.

I Katrineholm finns tre nivåer av parkeringsanmärkningar. Den som parkerar på en plats för rörelsehindrade riskerar 700 kronor i böter. Om man ställer bilen trafikfarligt – till exempel i en korsning, mot färdriktningen eller på en gångbana – är bötesbeloppet 500 kronor. Om man parkerar på en busshållplats eller i terrängen, saknar p-skiva eller har stått längre tid än tillåtet på en parkeringsplats, ligger boten på 400 kronor.

400-kronorsboten är allra vanligast, men hur många som utfärdas per månad skiljer sig mycket. I november utfärdades 59 sådana anmärkningar, i december 317. Det har en naturlig förklaring.

– 1 december införs städdagsförbuden, säger Bernt Malmgren.

Det innebär att det råder parkeringsförbud längs gatan en viss veckodag fram till 31 maj. Det missar många. Även i januari förra året utfärdades många anmärkningar på dessa gator.

– När städdagsförbuden börjar gälla vill vi mota Olle i grind och jobba preventivt, om det skulle komma ett snöfall.

En av de gator där särskilt många fått ett inbetalningskort på 400 kronor, är Tingshusgatan, mitt emot Sultans konditori, uppger Securitas via Bernt Malmgren.

Parkeringsbevakningen syftar inte till att kommunen ska tjäna pengar, menar Malmgren.

– Det är för att det ska bli omsättning på platser.

Karta: Tingshusgatan
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!