Färre besök i centrum – fler i Katrineholm

Corona ger utslag i besöksstatistiken. Centrum är mindre välbesökt än tidigare. Katrineholm som helhet drar däremot fler besökare.

Färre besökare i centrala Katrineholm.

Färre besökare i centrala Katrineholm.

Foto: Emmilie Haglund

Katrineholm2020-08-21 15:07

Sedan maj 2018 har Citysamverkan, som är en samverkansorganisation mellan Katrineholms handel, kommunen, Plus Katrineholm och fastighetsägarna i centrum, kunnat mäta gångtrafiken i centrum. Till sin hjälp har de nio mätare som känner av när en person, eller snarare en mobiltelefon, passerar.

Fram tills i år stämde resultaten väl överens med vad som förutspåtts. Nu har trenden från 2018-2019 med fler centrumbesök i snitt jämfört med samma tid året innan, brutits. 

– De allra flesta av näringsidkarna i centrum har påverkats, men inte nödvändigtvis tappat försäljning. Det beror mycket på bransch och målgrupp. Vi har till exempel fått information om att kundernas besök inte är lika frekventa som tidigare men att man handlar mer vid varje tillfälle, säger Louise Magnusson, vd på Plus Katrineholm.

Resultaten har inte hunnit analyseras i detalj, men kopplas till pandemin. 

Besökarna verkar visserligen ha dragit sig undan från centrum, men inte från Katrineholm. Siffrorna från andra delar av staden visar att besöken, sett till hela stan, har ökat. Det kopplar man till att fler katrineholmare valt att semestra på hemmaplan.

– Om vi tittar på alla mätare så har antalet besökare i Katrineholm ökat mot samma tid förra året, säger Louise Magnusson.

I övrigt visar mätarna att Katrineholmarna gärna besöker centrum på torsdagar och fredagar vid lunch eller kvällstid. Lördagar är också populära, allra helst när vädret är fint, men inte gassande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!