Färre anmälningar om störande vattenskotrar i år

Flera störs fortfarande av vattenskotrar som kör i insjöarna. Men enligt polisen själva har de fått in färre anmälningar om det i år än i fjol.

Många störs sig fortfarande på vattenskoteråkarna. Men enligt polisen är det färre som anmäler störrandet i år än förra året.

Många störs sig fortfarande på vattenskoteråkarna. Men enligt polisen är det färre som anmäler störrandet i år än förra året.

Foto: Bøe, Torstein

Katrineholm2019-07-08 09:40

Förra året skrev Katrineholms-Kuriren om störande körning med vattenskotrar i bland annat Djulösjön.

Efter att tidningen tagit emot och publicerat flera insändare i ämnet gick KK till botten med vad det är för regler som gäller vid körning av vattenskoter.

Och det som gäller är att man inte får köra vattenskoter annat än i allmänna farleder i Hjälmaren och Mälaren samt i Östersjön. De som gör det kan bryta mot förbudet utan påföljd.

– Vi har i Sverige en vattenskoterförordning. Men EU anser att den här förordningen strider mot deras regler och därför rapporterar vi inte brott mot förordningen. Ingen tingsrätt kommer att ta upp det, ingen åklagare kommer att driva ett sådant ärende, sa Anders Carlsäter, f.d stationsbefäl på Katrineholms polisstation, då.

Nu, lite drygt ett år senare är det fortfarande problem med vattenskoterkörning i insjöarna, enligt de insändare som tidningen publicerat. Signaturen ”Nuärdetnog” uppmanar till exempel alla att tydligt visa att vattenskoteråkarna inte är välkomna i deras insjöar.

När tidningen pratar med Anders Carlsäter, vid polisen i Katrineholm, om detta berättar han att polisen fått in färre anmälningar efter vår publicering förra sommaren.

– Jag uppfattar det som att det har lugnat ner sig efter att vi fick ut informationen om var problemet låg. Sen vet inte jag om det berodde på att problemet avtog eller att folk förstod att det var lönlöst att ringa till oss och klaga, för vi gör ingenting ändå.

Har du något tips på vad man kan göra i fall det kommer en vattenskoter och stör?

– Eftersom vi har den lagstiftningen vi har just nu, så är det enda att man värnar genom dialog, att man pratar med varandra, och att man pratar ur ett perspektiv där man har en ambition att förstå varandra.

– De som har de här skotrarna tycker om att åka, men de har nog också en viss förståelse för att man inte ska åka på samma ställe runt, runt utanför en brygga, säger Anders Carlsäter.

Wilma Lagmyr är ledare i Katrineholms kanotklubb. Hon berättar att kanotklubben, som ligger i direkt anslutning till Djulösjön, inte störs av vattenskotrarna – när de är ute och kör.

– Inte egentligen, förutom att de gör vågor, men det gör båtar också. Så vi har inget emot att dem kör.

Så det är inte så att de kör på era banor?

– Nej, det gör de inte. De brukar inte vara i vägen, det är bara det att de gör vågor, säger Wilma Lagmyr.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om