Farlig korsning döms ut av både cyklist och kommunen

Gång- och cykelbanan i höjd med Odalkorset är inte optimal. Det anser cyklisten Eva Olsson. "Jag bara flummade runt i korsningen och förstod inte vart jag skulle", säger hon. Kommunen är medveten om bristen och planerar för ombyggnation.

Cyklisten Eva Olsson har tröttnat på säkerheten i Odalkorset.

Cyklisten Eva Olsson har tröttnat på säkerheten i Odalkorset.

Foto: Jimmy Persson

Katrineholm2022-07-28 16:51

Eva Olsson är flitig på att använda cykel när hon tar sig runt. För att öka säkerheten finns det dock mer att önska från kommunens sida, anser hon. Cykelbanan på Vingåkersvägen och Rönngatan, mellan före detta Tempo och Värmbolsvägen, är en sträcka som bör ses över. Särskilt fyrvägskorsningen vid Odal, numera Lantmännen, där Rönngatan, Vingåkersvägen och Blockstensvägen möts. 

– Jag håller på att flytta till Värmbol, så när jag skulle cykla i korsningen undrade jag vart jag skulle ta vägen någonstans. Jag bara flummade runt i korsningen och förstod inte vart jag skulle, säger Eva Olsson. 

Anledningen är att cykelbanan byter sida i höjd med korsningen. Mellan gamla Tempo och Odal ligger gång- och cykelbanan på vänster sida om man åker mot Värmbol. Där Rönngatan tar vid övergår gång- och cykelbanan till höger sida. Någon ordentlig överfart för cyklister eller gångtrafikanter har dock aldrig funnits. Därför tvingas man gena över korsningen. 

– Det är trafikfarligt, ändå pratas det hela tiden om att det ska vara så säkert att cykla i Katrineholm, säger Eva Olsson. 

Samhällsbyggnadsförvaltningen är medveten om att korsningen inte är tillräckligt trafiksäker. Johnny Ljung, infrastrukturchef, kommer därför med en glädjande nyhet till både Eva och andra som är trötta på den nuvarande lösningen. 

– Jag håller med om att det är rörigt och vi ska försöka bygga om sträckan nästa år, men lösningen är inte helt klar än, säger han. 

undefined
Johnny Ljung, infrastrukturchef i Katrineholms kommun.

Planen är att flytta gång- och cykelbanan till höger sida redan vid före detta Tempo, så att den hamnar utmed trädallén. 

– Då får vi gång- och cykelbanan på samma sida till Värmbolsvägen. Hade vi haft kvar cykelbanan i nuvarande läge hade vi behövt bygga upphöjningar vid alla utfarter (exempelvis där Nyhemsgatan ansluter till Vingåkersvägen, red anm), vilket skulle ha kostat lika mycket som att bygga en ny gång- och cykelbana. Lyckas vi hitta en lösning så får vi en riktigt bra cykelbana till Värmbol, säger Johnny Ljung. 

Eva Olsson tror och hoppas att det blir bra i slutändan. 

– Då är problemet löst, men det borde bli en tydlig struktur för gång- och cykelbanor i hela stan. Samtidigt tycker jag att kommunen borde göra klart på ett ställe, i stället för att gräva överallt samtidigt. Det blir aldrig klart någonstans, säger hon.

undefined
Snart kan en ombyggnation av Odalkorset bli aktuell.

Målningen på övergångsställen och linjerna på delade gång- och cykelbanor behöver också åtgärdas, tycker Eva Olsson. 

– Linjerna och de målade symbolerna för cykel och gångtrafikant är generellt sett dåliga. Även målningarna på övergångsställena är bortnötta på flera ställen. Det går inte bara att säga att man ska titta på det, man måste göra något också, säger hon. 

Håkan Andersson, enhetschef vid service- och teknikförvaltningen, säger att målarfärgen nyligen har anlänt.  

– Killarna kommer att få jobba med det här när de är tillbaka från semestrarna, säger han. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!