Det är julafton. Emma Hedman ska fira högtiden med sin familj. Tillsammans väntar de på hennes 95-åriga mormor som är på väg med färdtjänst från Dufvegårdens vård- och demensboende. Mormorn är blind, har problem med hjärtat och lider av astma. Hon har också så svårt att röra sig att hon behöver rullstol.
– Det krävs mycket av alla som är runt omkring henne. Eftersom hon är dålig och blind behöver hon stöd och hjälp, säger Emma.
Mormorn gillar inte att åka bil eftersom det är så bökigt att komma från rullstolen till det trånga bilsätet. Genom färdtjänsten kan man beställa en minibuss med plats för hela rullstolen så att hon slipper behöva resa på sig. Det är första gången de provar det här transportsättet men redan innan de har kommit fram tycker Emma att något känns fel.
– Vi väntade på dem jättelänge, vi behövde ringa till boendet för att fråga var hon hade tagit vägen. Då berättade de att hon hade fått vänta länge på föraren, hon satt i mer än i 20 minuter. När hon kom hit var hon kall, orolig och ledsen och vi förstod inte varför. Vi betalade bara och chauffören åkte vidare.
De satte mormor vid en öppen spis inomhus för att värma upp henne, men hon ville först inte berätta vad som hade hänt på vägen dit.
– Under kvällen blev hon mer och mer ängslig, det kom fram till slut att hon inte ville åka hem med samma förare, han hade varit stressad och otrevlig när han hämtade henne. Så vi bokade en plats åt både henne och mamma så att hon skulle slippa åka själv.
Strax innan den utsatta tiden ringde det på dörren, men när de öppnade stod ingen där. Chauffören hade gått och satt sig i bilen igen.
– Min pappa gick ut och förklarade att mormor var på väg, men att hon var på toa och snart var klar. När vi kommer ut med henne ser vi bilen åka iväg, precis när vi kör ut rullstolen på gatan, berättar Emma Hedman.
De ringer direkt upp färdtjänstens växel där de får höra att det är deras policy att inte vänta i mer än fem minuter och att föraren inte har gjort något fel. De frågar om det går att beställa en taxi istället som färdtjänsten kunde stå för.
– De sa bara att det inte fungerar så och la på luren i örat på oss. Då ringde jag upp och försökte förklara att hon redan hade väntat i 20 minuter på att bli hämtad och att de därför kanske borde kunna vänta lite längre själva. Men det hjälpte inte.
De får veta att nästa färdtjänstbil kan vara där om 1,5 timme. Men Emmas mormor är för trött för att kunna vänta. De bestämmer sig för att försöka köra hem henne i en personbil istället, trots att det blir bökigt.
– Hon var väldigt ledsen och grät under resan till boendet. Hela hennes julafton förstördes och för alla runt omkring henne blev det en väldigt tråkig händelse.
I efterhand har personal på boendet bekräftat att det inte är första gången de möter förare från färdtjänsten som agerar på det sättet. Emma Hedman säger att hon önskar att den hon pratade med i växeln hade visat mer empati.
– Det är tråkigt att de bara vill försvara sig istället för att säga "gud, vad tråkigt att det blev så här, men jag har tyvärr ingen bil som kan köra er tillbaka direkt". Det kändes inte som att de förstod att de jobbar med människor.
Tror du att ni kommer att beställa färdtjänst igen?
– Nej, det kommer vi inte att göra. Det sa vi direkt, oavsett om det hade passat mormor mycket bättre att sitta i rullstolen hela vägen så vill vi inte utsätta henne för det.
Vad vill du hälsa till de som är ansvariga?
– Jag har bett dem att höra av sig så vi får höra hur det här gick till och varför. Vi vill såklart inte att det här ska drabba någon annan. De som åker färdtjänst gör det av en anledning, man är väldigt beroende av att det ska fungera. Oavsett ska man bli trevligt bemött och försöka göra så gott man kan.
Vad skulle du vilja att de gjorde åt det?
– De skulle behöva lyfta det här med sin personal överlag och prata om rutiner. Och är det en policy att man får åka efter fem minuter kanske man behöver se över den policyn eller se till att tidsschemat är lite mindre tajt. Det känns inte som att det borde få hända att man bara åker ifrån någon, utan att ens säga till. Det är väldigt kort tid för någon som har svårt att röra sig. De borde ta mer ansvar. Det är människor de hanterar.
Tidningen har sökt Sörmlandstrafiken. Men då många är på ledighet har de meddelat att de kan kommentera det här först efter trettonhelgen.