Svaret efter skarpa kritiken mot färdtjänsten

Färdtjänsten åkte ifrån Emmas 95-åriga mormor på julafton.
Nu svarar Region Sörmland på den skarpa kritiken.
– Just under jul kan det vara svårt att göra något åt det, säger Emil Wiberg.

Emil Wiberg, verksamhetschef för särskild kollektivtrafik i Region Sörmland.

Emil Wiberg, verksamhetschef för särskild kollektivtrafik i Region Sörmland.

Foto: Anne-Lie Andersson

Katrineholm2025-01-07 16:40

I tisdags kunde Kuriren rapportera om Emma Hedman, vars 95-åriga rullstolsburna mormor hade problem med färdtjänsten under julen. På julafton fick mormodern vänta i 20 minuter på den beställda transporten, vars förare sedan var stressad och otrevlig under resan.

Vid hemfärden till gruppboendet väntade föraren utanför dörren i fem minuter och åkte sedan ifrån den blinda damen när hon kom ut, vilket gjorde att hon behövde få hjälp av släktingar att ta sig hem i en personbil.

Emil Wiberg, verksamhetschef för särskild kollektivtrafik inom Region Sörmland, säger att han tycker att det är tråkigt att höra om familjens upplevelser.

– I det här fallet kan jag bara beklaga. Det är väldigt olyckligt att det har inträffat, och speciellt på julafton, säger han.

Deras policy om förarens väntetid säger han är en viktig åtgärd för att säkerställa att resten av dygnets resor inte blir försenade.

– Föraren ska aktivt eftersöka kunden i fem minuter innan han får lämna platsen. Det ser ut som att föraren hade flera väntande körningar och det är för att det inte ska drabba efterföljande kunder som vi har den här tidsfristen för hur länge föraren kan vänta. Jag kan gissa att det var det man hade drabbats av på ditresan också, att en kund behövde extra hjälp att komma in i bilen, till exempel.

undefined
Emil Wiberg, verksamhetschef för särskild kollektivtrafik i Region Sörmland.

Vad säger du om att de själva fick vänta men att föraren inte kunde vänta på dem?

– Jag förstår att de här omständigheterna har varit olyckliga, att man har fått vänta på vägen hit och det kan vi bara beklaga. Vi jobbar hela tiden med att optimera vår planering och julafton är vår största resdag under hela året. Det är många som ska träffa släkt och vänner.

Men föraren får vara sen?

– Föraren ska inte heller vara sen. Det kan ju såklart hända, vi har en trafikledning som ska underlätta om det dyker upp nåt. Men just under jul kan det vara svårt att göra något åt det. Sen ska man tänka på att färdtjänsten är en kollektivtrafik så man kan inte jämföra det med taxi.

undefined
Emma Hedman med familj tvingades skjutsa hem sin rullstolsburna och blinda mormor i personbil efter att färdtjänsten åkt ifrån henne.

Emma Hedman tycker att personalen de ringde till efter incidenten borde ha hanterat ärendet bättre. Hon skulle också gärna se att Sörmlandstrafikens policy om förarnas väntetid på bara fem minuter ses över.

Men enligt Emil Wiberg är det inte aktuellt.

– Nej, det finns ingen plan i dagsläget alls på det. Det vi däremot har upptäckt är att det kan behöva tydliggöras. Vi kan behöva gå ut bättre med att den här policyn finns, det behöver vara känt. Och det här uppmärksammar oss på att det inte var så tydligt som det behöver vara.

Vad bör man göra som kund om man upplever något sånt här?

– Då ringer man samma nummer som man ringer vid bokning och lämnar sina synpunkter, det bör man absolut göra. Då gör vi en utredning där vi kan följa resan i detalj genom gps-positioneringen och vi kan höra av oss till föraren i fråga för att kunna göra förbättringar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!