Fångade tusentals mygg – varje dag

I vissa områden blir mygg ett stort problem för de boende. Lars Sjölin tröttnade på att bli myggbiten och valde att prova en eldriven myggfångare för att bli av med problemet.

Katrineholm2016-07-25 17:08

Lars Sjölin har tidigare haft stora problem med mygg kring hans tomt. Han och hans familj bor precis intill ett skogsområde och om sommarkvällarna lockas myggen till deras uteplats.

– Det var knottinvasion här. Vi hade middagar och kräftskivor där vi bara satt och viftade bort mygg. Många fina kvällar förstördes av myggen som stack oss överallt, säger han.

För ett par år sedan köpte han en myggfångare i form av en maskin som drivs av el. En gasoltank som släpper ut koldioxid lockar till sig myggen som förväxlar den med andedräkten från djur eller människor.

Maskinen utsöndrar även doftämnet oktanol som gör att de söker sig till maskinens öppning där de sugs in och fastnar i ett filter.

– Runt maj och juni var det som värst. Jag fick byta filtret varje dag och det var som en stor boll av mygg och knott inuti. Den fångade omkring 500-600 mygg per dag och omkring 1 000 knott, säger Lars Sjölin.

Den myggfångare som Lars Sjölin använder täcker ett område på ungefär 4 000 kvadratmeter. Där blir det i princip myggfritt, berättar han.

Men frågan är vad som skulle hända om alla i ett område började bekämpa myggen så storskaligt.

– Jag har svårt att se att det skulle bli några problem. Myggen är föda för många djur som grodor och fåglar så rent teoretiskt skulle det kunna bli besvärligt om alla mygg försvann från ett område, men det har jag svårt att tro att de skulle göra, säger Håkan Lernefalk som är miljöstrateg i Katrineholms kommun.

I Sverige bekämpas mygg på storskalig nivå om de skapar allvarliga problem för människor och djur, så som sanitära eller medicinska sådana.

I Nedre Dalälven har antalet infångade mygg varit ett av de högsta i världen. Vissa somrar har de boende i området inte kunnat vistas utomhus på grund av stickmygg, därför har regeringen godkänt spridning av biologiskt bekämpningsmedel genom luften.

Där har det inte rapporterats att det har blivit några problem i ekosystemet.

Lars Sjölin är väldigt nöjd över sin myggfångare och hoppas att den håller många år till.

– Den enda nackdelen jag ser är det höga priset. Det kanske är bortskämt men vi har verkligen nytta av maskinen. Vi kunde knappt vara på uteplatsen förut, och vad gör det då för nytta att ha en? säger Lars Sjölin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om