När Blixtra Heimer, 15 år, kryper till sängs sätter hon, som många andra, mobiltelefonen på laddning.
– Vi har skaffat timer till eluttaget när jag ska ladda mobilen, då behöver den inte ligga och ladda hela natten, säger hon.
Hon tycker att det känns roligare att kunna lägga pengar på andra saker. Så tycker också mamma Sofia Heimer Karlsson och hennes make Anders Karlsson. Därför har de tagit kontrollen över sin elförbrukning.
Familjen bor i ett radhus på 141 kvadrat, med direktverkande el. Den sista augusti gick deras fasta elavtal ut, då låg kostnaden på 52 öre per kilowattimme. I dag har de rörligt pris.
– Vi diskuterade även timpris, men det krävs att hålla koll hela tiden. Vi kan inte hålla på och tvätta på nätterna, säger Sofia.
Familjen satte sig ner och pratade om hur de kan minska sin elförbrukning och därmed också minska sin elkostnad. I augusti förbrukade familjen 1 120 kilowattimmar. I september hade de fått ner summan till 458 kilowattimmar.
– Om vi hade använt 1 100 kilowattimmar i september hade vi haft en elräkning på runt 4 000 kronor. Nu fick vi istället en räkning på 1 400 kronor, berättar Sofia.
Under september bestämde de sig för att inte ladda hybridbilen. De stängde av det extra kylen och frysen i garaget. Och de bytte alla isoleringslister runt treglasfönster och dörrar. Vidare stängde de av den uppblåsbara bubbelpoolen och började duscha på gymmet och jobbet.
– Hemma duschar vi snabbt, säger Sofia.
De har också bytt till ledlampor och är noga med att släcka lyset i de rum som de inte är.
– Även om inte varje lampa i sig drar så mycket så är det ändå många bäckar små, fortsätter hon.
Numera går också disk- och tvättmaskin fulla.
– Förut kunde vi tvätta tio-tolv maskiner i veckan, man kunde slänga in två plagg. Nu kör vi två eller tre maskiner i veckan, proppfulla, säger Sofia.
På övervåningen i radhuset finns en kamin. Den eldar familjen med ved, som de lyckats köpa billigt.
– Vi ser till att ha varmt uppe och håller nere på temperaturen på undervåningen, säger Anders.
Där finns kök och vardagsrum och en luftvärmepump, som man kör vid behov.
– Vi har inte dragit på några element ännu, säger Sofia.
Ingen i familjen upplever att uppoffringarna är särskilt jobbiga.
– Tvärtom. Det är snarare normalläge vi håller på med nu. Med åren har vi blivit generellt slarviga. Så egentligen är det inte speciellt svårt. Det är det här med värmen som är lite krångligt. Det lättaste vore förstås att bara dra igång värmen och inte bry sig, säger Anders.
Både han och Sofia befarar att elpriserna kommer att stiga i vinter.
– Vi skulle nog lätt kunna få en elräkning på 8 000-10 000 om vi inte gjort någonting åt det, tror Sofia.
Hon upplever också att fler människor tänker sig för i dag.
– Vi märker att det är mörkare i andra hus också. Det har inte sett ut som om det har bott någon i vår radhuslänga på hela hösten, säger Sofia.
Även om det fortfarande är plusgrader ute så är det bara en tidsfråga innan det blir kallare. Då planerar familjen att ta på sig mer kläder.
– Jag har en kompis som stickar raggsockor åt oss, säger Sofia.
Hos familjen Heimer Karlsson blir det heller inte lika många juleljus som vanligt.
– Det känns inte fattigt. Tillvaron duger ändå. Den är inte avgörande av hur mycket el man förbrukar, säger Anders.