Facken om flyttplanen: ”Var rädd om lärarna”

Lärarfacken kan i vissa delar köpa förslaget att flytta samhällsvetenskapsprogrammet till Lindengymnasiet. Men oron är påtaglig för lärarnas arbetsmiljö och deras lust att jobba kvar.

Alexander Broberg, LR, och Bo Sundahl, LF, ser farhågor med gymnasierockaden om lärarna inte blir lyssnade på.

Alexander Broberg, LR, och Bo Sundahl, LF, ser farhågor med gymnasierockaden om lärarna inte blir lyssnade på.

Foto: Privat och Henrik Wising

Katrineholm2021-05-20 17:03

– Vi lever med lärarbrist. Då måste man vara rädd om lärarna och verkligen lyssna på vad de har att säga. Blir det ingen bra arbetsmiljö, skjuter man sig i foten.

Det säger Bo Sundahl, ordförande i Lärarförbundets lokalavdelning.

Det var i måndags bildningsförvaltningen släppte bomben. Ledningen vill flytta Duveholmsgymnasiets ”flaggskepp”, samhällsvetenskapsprogrammet, till Lindengymnasiet.

Syftet uppges vara att öka likvärdigheten mellan skolorna.

– Sett till kursutbudet kan jag köpa det fullt ut. Förslaget innebär fler kompetenser till Linden som inte finns där i dag, säger Alexander Broberg, Lärarnas riksförbunds lokala föreningsombud.

Däremot reagerar han mot förvaltningens tro på att konkurrens ska bidra till ökad måluppfyllelse bland eleverna.

– Det skaver hos mig. Jag vill ändå tro att det är program eleverna väljer till, inte skolor. Det är en sak att konkurrera med gymnasier i andra orter, men inom kommunen? Njae.

– En skola existerar inte för sin egen skull. Den är till för eleverna, säger Bo Sundahl.

Trots att lokalfrågan inte framförs som ett flyttmotiv, tror Sundahl att ett sådant incitament finns. I ”Duve” är det trångt medan det i Linden står tomma lokaler och kostar pengar, menar han.

– Att de säger att det är av andra orsaker kan kanske stämma det också. Men det gjordes nyligen en flytt av vvs-programmet från Linden till Duveholm. Nu ska man flytta ett program åt andra hållet. Vad vann vi? Man kan ifrågasätta hur långsiktiga förvaltningens utredningar är, tycker Sundahl.

Varken vård- och omsorgsprogrammets flytt från Ellwynska eller nedläggningen av Nyhem 7–9 var smärtfria för personalen, påminner facken.

– Personal tenderar att söka sig vidare vid sådana här omorganisationer. Det såg vi i båda dessa exempel, och det kan man vara bekymrad för nu också, säger Broberg.

Reaktionerna från berörda lärare kretsar hittills mycket kring praktiska frågor: Lindenlokalernas utformning, p-möjligheterna i centrum, förlusten av det uppskattade skolbiblioteket. 

För dem som undervisar också på andra program på Duveholm/KTC, lär det bli mycket flängande. Dito för alla sam-elever som måste ta sig till och från Sportcentrum för idrott.

– Jag är i grund och botten optimist och vill tro att det i slutänden kan bli bra. Men det krävs att arbetsgivaren hanterar personalens oro, säger Broberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!