Få tecken på udda droger i coronans spår

Häromdagen förlängde regeringen det tillfälliga inreseförbudet till Sverige med anledning av coronapandemin. Med stängda gränser har införseln av narkotika minskat.

Tillräckligt desperata människor är beredda att chansa, berättar kommunpolisen Johnny Onbiner.

Tillräckligt desperata människor är beredda att chansa, berättar kommunpolisen Johnny Onbiner.

Foto: Stina Järperud

Katrineholm2020-05-19 18:34

– Vi ser ett minskat antal narkotikabeslag, en minskning med 20-30 procent, från mitten av mars tills nu. Där det minskat mest är i postflödet från utlandet och i resandeflödet från flyg och färjor, där har det minskat drastiskt, säger Pål Stålfors, biträdande gränsskyddschef i Stockholmsregionen vid Tullverket. 

Det tyngre flödet har inte minskat, fortsätter han. Det gäller fraktcontainrar och lastbilar med gods. 

– Där kan det bli större beslag, men inte lika ofta. 

Från storstäderna kommer rapporter om att missbrukare därför tar till andra medel, när deras vanliga narkotika är svårare att få tag på. 

"När heroin inte finns blir människor fruktansvärt abstinenta. Man köper preparat man normalt sett inte använder. Det är fel att säga bra och dålig narkotika, men det finns den som folk är vana vid och en vansinnig blandning av annat", säger Niklas Eklund från Stockholms brukarförening till DN. 

Bland annat nämns fentanyl, med betydligt starkare effekt än heroin. 

I lokalpolisområdet Katrineholm är läget annorlunda.

– Än så länge ser vi inte någon större drogbrist i vårt lokalpolisområde. De droger vi ser som vanligt förekommande, amfetamin, tramadol och hasch, verkar det vara god tillgång på, säger Johnny Onbiner, kommunpolis, som med hjälp av polisens underrättelsetjänst tagit fram uppgifter om det aktuella läget i Katrineholm, Flen och Vingåker. 

Fortfarande tar polisen ganska stora beslag av narkotika och Johnny Onbiner tror att det tar tid innan drogerna tar slut. Vissa missbruksdroger, som heroin, kan dock redan nu vara svåra att föra in i landet.

– Mycket av heroinet kommer från Asien och Afghanistan, men vi har väldigt få heroinister i vårt område. Från Sydamerika kommer kokainet, det förekommer hos oss men i så liten omfattning. 

Det är inte särskilt sannolikt att den som har sug efter narkotika lägger av, bara för att tillgången är dålig. 

– Det är snarare så att man försöker fylla suget på något sätt. Det farliga med andra droger är att man inte vet hur starka de är och man vet inte hur man ska dosera dem. Det gör man inte med annat vitt pulver heller, knarklangare som säljer amfetamin späder ut sina partier, men när det gäller de här andra drogerna kan det bli mycket farligare. Det kan vara vad som helst. Men en tillräckligt desperat människa är beredd att chansa, säger Johnny Onbiner. 

Karta: Katrineholm
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!