Få råder andra att flytta till Katrineholm

Runt 400 katrineholmare har nu tyckt till om kommunen som bostadsort samt dess äldreomsorg och förskola. Bara 45 procent kan rekommendera andra att flytta hit. "För mig hänger det inte riktigt ihop", säger kommundirektör Sari Eriksson.

Många katrineholmare trivs med att bo i kommunen. Men inte lika många skulle rekommendera andra att flytta hit, visar SCB:s medborgarenkät.

Många katrineholmare trivs med att bo i kommunen. Men inte lika många skulle rekommendera andra att flytta hit, visar SCB:s medborgarenkät.

Foto: Stina Järperud/Arkiv, Cecilia Ehrencrona/Arkiv

Katrineholm2023-12-19 16:53

Under hösten har 1 200 katrineholmare över 18 år fått möjlighet att besvara Statistiska centralbyråns medborgarenkät. Nu har resultatet kommit och Katrineholms kommun, skriver i ett pressmeddelande, att "de flesta katrineholmare är nöjda med kommunens kärnverksamheter som äldreomsorg, förskolor och vuxenutbildning".

Av de 1 200 tillfrågade personerna har 429 svarat. Det ger en svarsfrekvens på 35,8 procent, vilket är något högre än rikssnittet 35,5.

De medverkade har fått svara på frågor inom olika områden och varje fråga har fem svarsalternativ, två negativa, två positiva och ett neutralt.

Kan man vara säker på att de som svarat har kontakt med förskola och omsorg. Om man är 18 år är det inte säkert att man haft kontakt med omsorgen alls.

– Nej, precis. Alla har ju inte haft kontakt, så är det ju.

På frågan om Katrineholm är en bra plats att bo och leva på svarar 86 procent ja. 

– Det är jag jätteglad för, det är otroligt viktigt att de vi är till för är nöjda med det vi gör. Det är hela kärnan i vårt uppdrag.

Samtidigt är det bara 45 procent som kan rekommendera andra att flytta hit.

– Ja, man är nöjd med kommunen, till och med riktigt nöjd men ändå så är det färre som vill rekommendera andra att flytta hit. För mig hänger det inte riktigt ihop. Eftersom jag är riktigt nöjd så vill ju jag rekommendera andra att flytta hit. Det är något man får fundera kring till varför det ser ut så.

När det gäller underhållet av den offentliga miljön får Katrineholm toppbetyg. Skötseln av idrotts- och motionsanläggningar får 88 procent positiva svar.

Mindre nöjd är man med utbudet av fritidsgårdar, möjligheten att påverka politiska beslut och återvinna avfall utan tillgång till bil.

Invånarnas känsla av trygghet får bra betyg, men Sari Eriksson slår fast att det är ett område man kommer behöva fortsätta jobba vidare med. 

– Det är ju den upplevda otryggheten och det är jätteviktigt att vi jobbar mycket med trygghet. Vilket vi också gör. Det är viktigt att våra medborgare känner sig trygga. Tittar man på trygghetsundersökningarna så är det inte många gånger det händer saker som ökar otryggheten som exempelvis olika brott. Men det är svårt då det handlar om en känsla.

Katrineholmarna är mindre nöjda med utbudet av fritidsgårdar, möjligheten att påverka politiska beslut och återvinna avfall utan tillgång till bil. På frågan om vad Johan Söderberg (S), kommunstyrelsens ordförande, ser på utbudet av fritidsgårdar svarar han:

– När det gäller frågan om utbudet av ställen för unga att träffas på i kommunen, till exempel fritidsgårdar, så ser jag att det är låga ”betyg” i hela landet, men att vi har sämre resultat än snittet. Utbudet av fritidsaktiviteter för barn och unga är något som vi jobbar mycket med, både inom kommunen med exempelvis Lyckliga gatorna och Perrongen, och med föreningslivet på många olika sätt, skriver Söderberg i ett mejl till tidningen och fortsätter:

– Det finns hela tiden skäl att utvärdera och utveckla verksamheterna utifrån vad ungdomarna efterfrågar, och jag tänker att svaren på den här frågan också hänger ihop med frågan om det lokala kultur- och nöjeslivet i kommunen, där det också är låga resultat i undersökningen. Även där sker det nu en positiv utveckling, där våra företag i branschen har nya inriktningar och satsningar och vi från kommunens sida stöttar på olika sätt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!