Färre än ett av fem Katrineholmsbarn har sommarstuga

Få barn i Katrineholm har tillgång till sommarställen, visar statistik från SCB. Kommunen ligger tolva från slutet, när man räknar hur många barn som har lantställen i familjen.

Barn under 15 år anses ha tillgång till fritidshus om barnet själv, föräldrarna eller förälders partner, eller barnets far- eller morföräldrar äger ett fritidshus. Fritidshus i andra länder finns inte med i statistiken.  Johan Söderberg till vänster.

Barn under 15 år anses ha tillgång till fritidshus om barnet själv, föräldrarna eller förälders partner, eller barnets far- eller morföräldrar äger ett fritidshus. Fritidshus i andra länder finns inte med i statistiken. Johan Söderberg till vänster.

Foto: Hasse Holmberg, TT, Stina Järperud

Katrineholm2022-06-27 20:58

För många i Sverige är sommarlov och barndom tätt förknippade med vistelse i fritidshus, att "åka till stugan". Men bland Katrineholms barn är det färre än ett av fem som har tillgång till sommarställe: 19,7 procent, visar statistik från SCB, Statistiska centralbyrån. Ännu färre bland barnen med utländsk bakgrund har tillgång till stuga, bara 1,7 av 100 barn med annat ursprung än svenskt har det.  

I hela landet har ungefär var tredje barn tillgång till sommarhus, 35 procent. Störst andel finns i flera norrlandskommuner och några storstadskommuner, som Kiruna, där 70,1 procent av barnen har fritidshus i familjen och Danderyd 66,1 procent. Lägst antal barn med sommarställe finns i flera skånska kommuner, som Bjuv, där bara drygt var tionde barn har det. Katrineholm är tolva från slutet på tabellen. 

undefined
Drömmen om den lilla röda stugan. Bara ett av fem barn i Katrineholm har tillgång till fritidshus, enligt statistiken.

Men kanske gör barnen utan fritidshus annat på sommarlovet? 

– Man kanske hyr stuga och man kan ha husvagn, eller åker utomlands. Det behöver inte vara ett problem att inte ha tillgång till fritidshus, men vi vet att det finns barn och ungdomar som inte lämnar kommunen på sommaren och vi vet det finns barn som har svårt att aktivera sig, kommenterar kommunstyrelsens ordförande Johan Söderberg (S), statistiken. 

Han tror att det är viktigt att barn har möjlighet att aktivera sig på sommaren.  

– Dels för att de ska ha roliga sommarlov, ha något att berätta när de kommer tillbaka till skolan. Det finns aspekter att man ordnar aktiviteter för att de inte bara ska driva omkring också, men huvudsyftet är att aktivera för hälsan och för att de ska ha roligt. 

I Katrineholm finns bland annat Lyckliga gatorna, Triangelgården, Komtek och Summercamp, som är helt eller delvis finansierade av kommunen. Johan Söderberg konstaterar också att idrottsföreningar som Värmbol och KSK aktiverar de unga. 

– Vi jobbar med andra delar också, som konserter för de något äldre ungdomarna, både vid Djulö och i Stadsparken. Det är svårt att säga om kommunen behöver göra mer. Vi ser över vad vi erbjuder hela tiden, hur attraktivt det är. 

Söderberg är inte förvånad över Katrineholms låga placering. 

– Det är kanske inget mått på en lycklig barndom, att man har fritidshus, men kopplar man det till barnfattigdom vet vi att vi ligger sämre till. Det hänger ihop med arbetslöshet, låga utbildningsnivåer och låga inkomstnivåer. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!