Så minskar du dina elkostnader – Dävelids bästa tips

Elpriserna har ökat i Sverige och riskerar att fortsätta öka under hösten och vintern. Med hjälp från klimat- och energirådgivaren Kjell Dävelid, listar Katrineholms-Kuriren en checklista med tips för att minska elkostnaderna under vintern.

"Om man bor stort kan man dra ner värmen i de rum man inte vistas i", säger Kjell Dävelid, klimat- och energirådgivare.

"Om man bor stort kan man dra ner värmen i de rum man inte vistas i", säger Kjell Dävelid, klimat- och energirådgivare.

Foto: Henrik Wising

Katrineholm2021-10-30 11:50

– Det är väldigt individuellt hur mycket man som konsument påverkas av de höjda elpriserna. Om man har direktverkande el, det vill säga elradiatorer, drabbas man hårdare än de som har fjärrvärme eller biobränsle. I Katrineholm är det vanligast med fjärrvärme, speciellt i hyresfastigheter, säger Kjell Dävelid, klimat- och energirådgivare på Katrineholms kommun.  

Vilka alternativ finns för att minska elkostnaden om man har direktverkande el?

– Bor man i villa kan man till exempel installera luft-luftvärmepump, konvertera till vattenburet system och bergvärme eller luft-vattenvärmepump. Fjärrvärme är också ett alternativ där det finns. Dessa alternativ är kostsamma men en bra investering på lång sikt. 

Vilka hushållsapparater drar mest el?

– Tvätt- och diskmaskiner drar mycket el, eftersom vattnet värms upp av el. Nya maskiner är såklart mycket bättre men ur ett miljöperspektiv brukar jag inte rekommendera att man byter ut sin maskin förrän den går sönder. Är man däremot på jakt efter en ny tvätt- eller diskmaskin så rekommenderar jag att man tittar på energimarkeringen som berättar hur mycket vatten och energi som maskinen drar. 

Ska man binda eller ha rörligt elavtal?

– Det beror på vilken ekonomi man har, finns det utrymme brukar det vara bäst att ha rörligt elavtal sett över tid. Med ett fast elavtal vet man priset under avtalsperioden. 

När är det bäst att binda ett elavtal?

– Mitt råd är att teckna på sommaren när priserna är som lägst, bortsett från i somras då det redan var höga elpriser. Undvik att teckna ett avtal på vintern för då är priserna som högst. 

Solceller och vindkraft?

– Bor man i villa är det bra att installera solceller. De genererar visserligen mest el på våren, sommaren och en bit in på hösten men man får absolut ner sin elförbrukning. 

– Jag själv har vindandelar och betalar 25 öre per kWh istället för 99 öre per kWh, som var det rörliga elpriset i september. 

Fler enklare tips?

– Min standarsrådgivning är att tända, släcka och stänga av. Jag brukar släcka när jag går ut från ett rum, men nu kommer en mörk period och då vill många ha fler lampor tända hemma. Mitt tips då är att ha ledlampor i stället för vanliga glödlampor eller lågenergilampor, det gör väldigt stor skillnad på elförbrukningen. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!