Experten tipsar: så slipper du jobbångest

Ångest eller glädje. Återgång till jobbet efter semestern kan skapa olika känslor. – Det beror mest på jobbet, säger Gunnar Aronsson, professor i psykologi.

Katrineholm2016-08-04 16:00

Nu är semestern snart över för de flesta. Gunnar Aronsson, professor i psykologi vid Stockholms universitet, njuter av de sista dagarnas ledighet vid sommarstugan. På måndag är det dags för jobb igen och han återvänder utan ångest.

– Jag har hållit på med ett byggprojekt utomhus som gett mig övernog av fysiskt arbete. Det gör att jag sjunker ner framför tv:n på kvällen och inte med en bok som ju kräver mer, säger han och menar att semestern helt enkelt bjudit på en stor kontrast till det vanliga arbetslivet, då han sitter mycket stilla – inne – framför datorn.

Just att under sin semester göra något som står helt i kontrast till den ordinarie sysselsättningen menar Gunnar Aronsson är ett bra sätt att få återhämtning.

– Jag känner ett sug att sitta stilla nu och inte vara så trött när kvällen kommer.

Lagstadgad semester infördes i Sverige 1938 och sträckte sig då över två veckor. I dag har anställda rätt till fem veckors lagstadgad semester.

– Semesterns funktion är att återhämta sig. Människor behöver semester. Är man utvilad funkar man bättre på jobbet, säger Gunnar Aronsson, men vet att inte ens med fem veckors lagstadgad ledighet känner sig alla utvilade.

Framför allt personer med fysiskt tunga jobb kan ha svårt att få tillräcklig återhämtning.

– Men även den med ett intellektuellt jobb kan ha svårt att varva ner. Det gäller framförallt personer som arbetar med svårlösliga mänskliga problem - då kan det vara svårt att släppa tankarna på jobbet och vad som kan hända.

Trots det förespråkar inte Gunnar Aronsson en längre lagstadgad semester. Han tror snarare på att reformera arbetslivet, öka personaltätheten, minska stressen och sänka tempot.

– Det är konstigt att tillåta det här slitaget på människor.

Hur lång är en optimal semester?

– Det är svårt att svara på. Men tänker man på att få någon ytterligare ledighet under året så är det kanske tre veckor. Det tar ett tag att varva ner, att börja tänka på återgången kan inkräkta på slutet och så behövs en period däremellan.

För många kan det vara mer effektfullt att sedan vara ledig någon vecka på hösten och en vecka i mars-april. Gunnar Aronsson är tveksam till att fem veckors ledighet på sommaren egentligen är det smartaste.

– Det finns en poäng att portionera ut veckorna under året.

Att kunna se tillbaka på en semester där du hunnit göra det du planerat, klarat av uppsatta projekt och träffat människor du önskat, gör att ångesten att semestern är över minskar.

Men för vissa innebär jobbstarten ångest. En ångest Gunnar Aronsson menar mest beror på jobbsituationen.

– Ett engagerande jobb med mening skapar mindre ångest. Men om man vantrivs kan det kännas som att gå tillbaka till ett fängelse att börja jobba.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om