Ex-politiker stal miljonbelopp från förening – döms i rätten

Mannen, som har varit aktiv i ett parti i Katrineholm och utsedd till nämndeman i tingsrätten, har dömts för sex fall av trolöshet mot huvudman.
Två av brotten anses vara grova.

De politiska partierna utser nämndemän till tingsrätten. Mannen som nu dömts för trolöshet mot huvudman har inte kvar sina uppdrag.

De politiska partierna utser nämndemän till tingsrätten. Mannen som nu dömts för trolöshet mot huvudman har inte kvar sina uppdrag.

Foto: TT, kollage

Katrineholm2024-12-10 19:47

På tisdagen meddelades dom i Nyköpings tingsrätt mot den tidigare nämndeman i just tingsrätten, som tagit över en miljon kronor från en idrottsklubb i Nyköping. Mannen, som bor i Katrineholm, har sagt att han haft problem med spel- och alkoholmissbruk i många år. 

När han överfört pengarna till sig själv var det för att betala lån han tagit för att finansiera spelandet. Han tog inte ut pengarna för att berika sig själv, har han sagt. Uttagen kallar han för lån, vilka inte var godkända av klubbens styrelse. Med hjälp av Tippex ändrade han bokslutet vid jul 2023, för att siffrorna skulle stämma, men han har sagt att han visste att föreningens revisor skulle märka uttagen. 

Nämndemannen hade förtroendeuppdrag både som kassör i idrottsklubben och i tingsrätten. Som kassör i klubben var han firmatecknare och hade tillgång till klubbens samtliga konton. Föreningen hittade 63 transaktioner på sammanlagt drygt en miljon kronor, där mannen tagit ut pengar från föreningens olika konton och satt in dem till sig själv. Uttagen är på summor från 1 070 kronor upp till 200 000 kronor. 

När han konfronterades av klubbstyrelsen i våras erkände han direkt att han tagit ut 400 000 kronor, men senare uppdagades många fler transaktioner, som mannen inte vågat erkänna. 

Idrottsklubbens verksamhet är säsongsbetonad och tingsrätten har betraktat de uttag mannen gjort en viss säsong som ett brott. Uttagen har ökat i intensitet under klubbens säsonger, sannolikt för att det kommit in mer pengar då. Exempelvis gjordes tolv uttag säsongen maj 2021 till augusti 2021 och dessa uttag betraktas som ett enda brott. Med det sättet att räkna rör det sig om sex brott, varav två är grövre eftersom det handlar om stora summor som tagits ut. 

Innan klubben upptäckte vad som hänt hade mannen betalat tillbaka 360 000 kronor. Efter upptäckten har han betalat tillbaka nästan 30 000 kronor. Nu återstår 667 000 kronor, som mannen döms att betala tillbaka. 

Redan vid upptäckten entledigades mannen som nämndeman i tingsrätten. För att bli nämndeman ska man nomineras av ett politiskt parti. Ombudsmannen i det parti som nominerat mannen säger att han inte har några uppdrag kvar i partiet. 

– Det här solkar förtroendet, självklart. Samtidigt har vi en rättsordning som säger, att blir man dömd för något och avtjänar sitt straff, förtjänar man en andra chans. Men det måste avgöras från fall till fall, kommenterar ombudsmannen i partiet. 

För att inte riskera jäv i Nyköpings tingsrätt har brotten utretts av Eskilstuna tingsrätt. Tingsrätten skriver att straffvärdet motsvarar fängelse i strax under ett år. Men eftersom mannen själv tagit initiativ till behandling inom öppenvården för sina beroenden, och eftersom Kriminalvården anser att brotten är relaterade till mannens beroende, är skyddstillsyn och övervakare lämpligt som påföljd. 

Han döms för två fall av grov trolöshet mot huvudman, samt fyra fall av trolöshet mot huvudman av normalgraden. Påföljden blir skyddstillsyn, att följa socialtjänstens planering gällande behandling för spel- och alkoholmissbruk, samt att betala skadestånd till föreningen på drygt 667 000 kronor, plus ränta. Han ska också få en övervakare utsedd av frivården. 

Nämndemannasystemet

Uppdraget som nämndeman är opolitiskt, men nämndemännen nomineras av de politiska partierna. Mandatperioden är fyra år. 

En nämndeman ska tillsammans med rättens juristdomare och övriga nämndemän avgöra de mål och ärenden i domstolen. Tanken med nämndemän är att de ska representera Sveriges befolkning. De behöver inte vara juridiskt utbildade. 

Nämndemän har rätt att vara lediga från sitt arbete tiden de är i tingsrätten och de får ersättning för uppdraget och förlorad arbetsinkomst. 

Då och då riktas kritik mot systemet. Kritiken kan gå ut på att nämndemännen låter sina politiska åsikter färga ställningstaganden eller att partierna nominerar olämpliga personer. Det diskuteras också hur representativ nämndemannakåren egentligen är för befolkningen: exempelvis är ganska få ungdomar nämndemän.

Källor: Sveriges domstolar, altinget.se 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!