Sedan 2018 har Årets sommarjobbare arrangerats och målsättningen är att lyfta unga som tar sina första kliv inom hotell- och restaurangbranschen.
– De är ju våra framtidslöften, som vi vill ska vara kvar i branschen. Det här är för att lyfta alla sommarjobbare, inte bara på våra ställen, utan runt om i Sverige, berättar Fredrik Åström, vd för Svenska kulturpärlor och initiativtagare till tävlingen.
I tre kategorier, restaurang, kök och hotell utses vinnare och i år vaskats fram bland ett 20-tal nomineringar.
Vad utmärker de som utnämns till Årets sommarjobbare?
– Att de är framåt personer som har ett eget driv. Det är något som ofta märks tidigt, både på grund av uppfostran och ambition, säger Fredrik Åström.
En av Sveriges vassaste sommarjobbare är 16-åriga Evelina Viström från Sköldinge. Hon började sommarjobba redan i fjol på cateringföretaget Änglarnas kök i Katrineholm.
– Jag brukade inte stå i köket hemma innan jag började där, men jobbet var så roligt att jag nu går på restaurang- och livsmedelsprogrammet på Linden, berättar hon.
För nomineringen stod kollegan Helena på Änglarnas kök, som bland annat skrev att: "Evelina är en tjej som är värd allt. Första tiden var hon en liten knopp och i år är hon en stor ros som ställer upp till hundra procent. Hon hjälper till i allt och finns där om man är ledsen och likaså får hon en att skratta. Hon stannar tills jobbet är klart. Vi önskar henne vinsten för att det skulle boosta hennes glädje att fortsätta kämpa med den glöd hon redan har.”
Vinsten damp ner som en glad överraskning på höstlovet.
– De ringde när jag och min farmor Anette stod och bakade bröd till gamlingarna på Vallgården. Jag blev både förvånad och jätteglad. Jag visste ju att jag var nominerad, men tänkte att det är klart att inte lilla jag vinner, berättar Evelina Viström med ett varmt leende.
Utöver äran ska hon få tillbringa en weekend på någon av Svenska kulturpärlors anläggningar. Vem som följer med är redan avgjort.
– Jag tänker ta med mig min mamma Linda till Södertuna slott. Jag älskar mamma, hon finns alltid där för mig och stöttar mig i allt. Att mina föräldrar alltid tror på mig var det som gjorde att jag sökte restaurangprogrammet.
Evelina Viström passar även på att skicka en tacksamhetens tanke till Fredrik Åström som instiftade tävlingen.
– Det här är ett så fint initiativ för att höja dem som jobbar inom branschen.