EU-stöd blixtsöks till utbildningsinsatser

Lokala industriföretag som tvingats varsla eller permittera på grund av coronakrisen kan få EU-stöd för att kompetensutveckla drabbad personal. Men tiden för att söka stödet är knapp.

Malin Hellmér, här i samspråk med Katrineholms näringslivsutvecklare Carina Lloyd, arbetar för att få loss ESF-medel till kompetensutveckling.

Malin Hellmér, här i samspråk med Katrineholms näringslivsutvecklare Carina Lloyd, arbetar för att få loss ESF-medel till kompetensutveckling.

Foto: Privat

Katrineholm2020-05-01 06:49

Det beskrevs som ett unikt beslut när regeringen den 17 april omfördelade 300 miljoner kronor av socialfondsmedlen som Svenska ESF-rådet förvaltar.
Något liknande har tidigare inte skett. Men coronakrisens historiska konsekvenser för näringsliv och arbetsmarknad kräver drastiska motåtgärder.

Under mars och april lades 813 varsel om uppsägning i Sörmland. Det kan jämföras med 99 under årets två första månader. Länets arbetslöshet är högst i landet; i Katrineholm och Vingåker 9,5 respektive 9,3 procent.
Fondmedlen ska bland annat erbjudas företag för kompetensutveckling av personal som varslats eller korttidspermitterats till följd av corona. 
Viadidakt, Katrineholms och Vingåkers förvaltning för arbetsmarknad och vuxenutbildning, äger det lokala utbildningsprojektet om det godkänns.
– Vi har vårt ordinarie utbud av utbildningar och kurser, eftergymnasiala YH-utbildningar och högre utbildningar. Men kan vi vara till hjälp att söka stöd åt företagen vill vi gärna göra det.

Det säger Malin Hellmér, samordnare för högre studier vid Viadidakt. I veckan träffades hon, Katrineholms näringslivschef Stefan Toll, Birgitta Hammar i näringslivsrådet, samt Samordningsförbundet Rar i Sörmland för att diskutera behovet av insatser.
Ansökan om medel ska vara inne redan den 5 maj. På grund av det akuta läget, har ESF-rådet slopat kravet på medfinansiering och påskyndar ansökningsprocessen.
– Medlen behövs ju nu. Projekten ska därför kunna startas redan den 1 juni, säger Hellmér.
Viadidakt står bakom ansökan tillsammans med Rar Sörmland. Det är ännu oklart om fler aktörer inom ESF Östra Mellansverige kommer att ansluta sig.

Enligt Hellmér är det framför allt mot industrisektorn som utbildningsinsatserna kommer att riktas. En kartläggning som Birgitta Hammar gjort, ska påvisa hur behovet av kompetensutveckling ser ut på företagen som tvingats varsla eller permittera.
Viadidakt ser fler möjligheter att hjälpa till att samordna utbildningsinsatser för att mildra effekterna på arbetsmarknaden. Ett spår som följs, är det statsbidrag som utlysts av Delegationen för unga och nyanlända till arbete. 
– I det fallet är omständigheterna de motsatta: där handlar det om utbildningsinsatser till företag som har ett stort och akut behov av att rekrytera på grund av corona, säger Hellmér.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!