I tisdags skrev Kuriren om kulturföreningen Fogelstads arbete med att lyfta fram Fogelstadkvinnornas insats för demokratiutvecklingen i Sverige genom den kvinnliga medborgarskolan som de drev under nästan 30 år i början av 1900-talet.
Warja Ensjö, styrelseledamot i föreningen, är kritisk till att Fogelstadkvinnorna ännu inte fått ett reellt erkännande.
– Jag tror att det är för att de är kvinnor och att det fortfarande är patriarkala strukturer vi slåss emot, förklarar hon och beklagar att det tagit så många år för kommunen att fatta beslut om en staty och att kommunen inte placerar den på en framskjuten plats vid Gröna Kulle.
Redan 2009 kom önskemål till kommunen om en Fogelstadstaty.
I våras stod det klart att kommunen kommer att göra verklighet av önskan.
– Det dröjde lite för länge. Men bättre sent än aldrig, säger Truls Olin, kommunens kulturchef.
I april fattade en jury beslut om att konstnären Ann-Charlotte Fornheds förslag skulle förverkligas och att placeringen blir utanför Konsthallen, vid kulturhuset Ängeln.
– De gjorde ett fantastiskt viktigt jobb och det visar konstverket, säger Truls Olin.
– Valet av placering har gjorts utifrån föreningens och samhällsbyggnadsförvaltningens önskemål, säger han och anser att placeringen tydligt visar Fogelstadkvinnornas viktiga samhällsgärning och på intet sätt kan anses vara sämre än Gröna Kulle.
– Tvärtom. Ett viktigt konstverk ger platsen dess identitet, säger han och påpekar att verksamheten i kulturhuset också går i linje med Fogelstadkvinnornas intentioner och arbete för demokrati och öppenhet.
– Det behövs ett konstverk där som lyfter platsen, säger han och förklarar att även om Gröna Kulle fanns med i diskussionen hade det inte varit möjligt, bland annat av praktiska skäl.
Det nya konstverket ska invigas utanför konsthallen hösten 2016. Truls Olin säger att ambitionen är att samarbete med kulturföreningen Fogelstad kring arrangemanget.