Så hanterar du en oönskad julklapp

Att ge och få julklappar är en viktig del av julen för många, men det kan också innebära en del utmaningar när det gäller vett och etikett. Mats ”Etikettdoktorn” Danielsson har tipsen för dig som vill briljera inför julklappsutdelningen.

Mats "Etikettdoktorn" Danielsson har råd och tips för hur du ska imponera under julklappsutdelningen.

Mats "Etikettdoktorn" Danielsson har råd och tips för hur du ska imponera under julklappsutdelningen.

Foto: Maja Suslin/TT, Fem punkter AB

Katrineholm2022-12-24 12:13

Julklappar kräver viss vett och etikett – där den absolut viktigaste regeln handlar om att alltid tacka för gåvan. Men hur gör man om man får en julklapp som inte riktigt passar eller som man inte gillar? En lösning kan vara att vara finkänslig och säga något positivt om gåvan, enligt Mats ”Etikettdoktorn” Danielsson.

– Det här är väldigt känsligt. Vissa saker kan man fråga om kvitto direkt, till exempel om du får en bok kan du säga under kvällen eller dagen efter att du har läst boken, och att du gärna skulle byta till en annan bok om avsändaren har kvittot kvar. På så sätt kan man vara säker på att personen förstår att du uppskattar gåvan, säger han och fortsätter:

– Alternativt om du har fått ett klädesplagg kan man säga att "det här passar inte riktigt i storleken, finns det möjlighet att byta till en bättre storlek?" Och som av en händelse så kanske du byter till ett annat plagg. 

undefined
En gåvas värde avgörs inte av vad den kostar, påpekar Mats Danielsson.

En gåvas värde avgörs inte av vad den kostar, påpekar Mats Danielsson. Det går lika bra att skänka en upplevelse, eller något personligt. Någon kanske också tycker att givaren är snål, men att påpeka detta är förstås helt otänkbart ur etikettsynpunkt.

– Jag gav min fru en gammal äggkokare en gång. Vi kan säga att det var väl inte hennes favorit-julklapp. Vad hon inte visste var att hon senare fick ett diamanthalsband. Så jag gjorde det bara för att retas med henne. Hon försökte hålla god min när hon fick äggkokaren, men jag såg att hon tänkte "hur fan kan du ge mig en äggkokare i julklapp".

Det kan också vara lämpligt att vara finkänslig när det gäller gåvor som avsändaren har investerat tid och omtanke i, som en handgjord tavla eller ett självmålat föremål. I stället för att omedelbart säga att du inte gillar gåvan kan det vara lämpligt att hålla god min, så att mottagaren inte blir ledsen eller kränkt.

– Jag fick en tavla en gång av en släkting, men den passade inte riktigt in. Han hade målat den själv, och den var kanske inte precis den tavlan vi ville ha på väggen. Men vi sparade den ändå. Och varje gång han kom på besök så åkte tavlan upp på väggen, i övrig tid så stod den i garderoben. Med tiden, så småningom, försvann tavlan bara ur handlingarna, säger Mats Danielsson.

Julklappens historia

Ordet "julklapp" kommer av den gamla svenska seden att givaren smög fram till mottagarens dörr och klappade ljudligt på dörren, för att sedan slänga in gåvan och springa därifrån.

Inom de högre stånden var det däremot vanligare att man gav varandra nyårsgåvor. Så småningom trängdes nyårsgåvan ut och ersattes av julgåvor.

Under 1700-talet delades klapparna ut av en person utklädd till julbock. I slutet av 1800-talet togs denna roll över av jultomten.

Källa: NE

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!