Eternittak dumpat – skattebetalarna får ta kostnaden

I dagarna har kommunen fått in en anmälan om att någon dumpat ett eternittak i skogen. Eterniten, som innehåller asbest, måste tas om hand på ett särskilt sätt.

Ett dumpat eternittak i skogen ledde till en anmälan till kommunen. På torsdagsförmiddagen var eternithögen bortforslad. Bara däckspåren var kvar.

Ett dumpat eternittak i skogen ledde till en anmälan till kommunen. På torsdagsförmiddagen var eternithögen bortforslad. Bara däckspåren var kvar.

Foto: Rebecka Jonsson och Katrineholms kommun

Katrineholm2021-10-21 11:58

Anmälan till kommunen, och även till polisen, gjordes den 18 oktober. I ett skogsparti söder om stan ligger takskivor av eternit i en stor hög. Eterniten användes ofta som både tak- och fasadbeklädnad i Sverige från tidigt 1900-tal fram till slutet av 1970-talet, när man upptäckt att det vid hantering av materialet uppstår damm, som är hälsofarligt. Eternit totalförbjöds 1982, men ligger förstås kvar på en del tak än idag.

– Det här materialet är gjort av en cementblandning, som innehåller asbestfibrer. De kan ta sig in i lungorna och orsaka cancer. Eternit är inte miljöfarligt, men hälsofarligt. Det finns tydliga restriktioner för hur det ska tas om hand, man måste ha skyddsutrustning och det får inte slängas hur som helst, säger Eva Frykman, miljöchef i Katrineholms kommun. 

Eftersom skivorna ligger på kommunens mark måste kommunen, om ingen ägare hittas eller dyker upp, ta hand om materialet. 

– Det är beklagligt när avfall dumpas på det här viset och skattebetalarna får stå för kostnaden, tycker Eva Frykman. 

Det händer dock inte ofta, att just eternit dumpas så här. 

– Jag skulle inte säga att det är ofta. Det handlar dels om att eternittak i stor utsträckning är borta, men det finns också allmänna kunskaper om att det är ett farligt material. Då lejer man bort arbetet och det blir korrekt omhändertaget. 

undefined
Bild ur anmälan till kommunen, på eternithögen i skogen söder om Katrineholm.

Erland Fröjd arbetar på kommunens service- och teknikförvaltning. 

– Jag tror inte att vi har folk som kan jobba med sånt. Vi får läsa på om hur vi ska hantera det, men det är risk att vi måste ta in någon firma som kan hantera det. 

Eternit är inte farligt så länge plattorna är hela, och det kan till och med betraktas som ett ganska bra och hållbart tak- och fasadmaterial. Det är när man börjar såga eller bryta i plattorna, eller de börjar gå sönder, som dammet frigörs.

Vika återvinningscentral tar emot eternit, men det ska vara förpackat på rätt sätt. Det ska vara inplastat och ligga i sopsäckar och säckarna ska helst vara märkta med "asbest". För privatpersoner är det gratis att lämna eternit, men för företag och organisationer, som kommunen, kostar det 1 400 kronor per ton. På Vika finns ett särskilt ställe där asbestsäckarna förvaras.   

Redan på torsdagsmorgonen transporterades takmaterialet till Vika och ligger alltså inte kvar i skogen.                           

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!