Här tillverkas den populära silhuetten över Katrineholm

"Det är tungt, smutsigt och skitkul!" Så beskriver Estelle Gunnarsson sitt jobb som kantbockare på Blomberg och Stensson, där hon bland annat jobbar med den populära Katrineholmssilhuetten.

Estelle Gunnarsson på Blomberg och Stensson tillverkar Katrineholmssilhuetten i plåt, som blivit extra känd sedan den dök upp som rondellutsmyckning.

Estelle Gunnarsson på Blomberg och Stensson tillverkar Katrineholmssilhuetten i plåt, som blivit extra känd sedan den dök upp som rondellutsmyckning.

Foto: Rebecka Jonsson

Katrineholm2021-11-19 20:58

Inredningsprydnaden med Katrineholms stadssilhuett har sålts på Turistinformationen i flera år. Men när den nya rondellen på Vingåkersvägen utsmyckades med samma silhuett – modell jättestor – fick många katrineholmare verkligen upp ögonen för motivet.

Rondellutsmyckningen har fått mycket beröm i bland annat sociala medier. Bilder på den – särskilt i vacker kvällsbelysning – får ofta uppskattande kommentarer.

Vad inte alla vet, är att silhuetten – både rondellvarianten och bordsprydnaden – tillverkas bara några kvarter därifrån. Verkstadsföretaget Blomberg och Stensson på Vingåkersvägen arbetar med plåt-, maskin- och rörbearbetning. Deras största kund är Scania, som de bland annat tillverkar rör till. Men även Katrineholmssilhuetten ingår i repertoaren. Den tillverkas på uppdrag av Plus Katrineholm.

undefined
På Turistbyrån säljs de färdiga silhuetterna, i form av bordsdekorationer i olika storlekar. De kan bland annat fyllas med blommor, värmeljus – eller ved.

På företaget stansas silhuetten ut i millimetertjock plåt med hjälp av laser. Sedan rullas den, monteras ihop med en botten och lackeras svart.

Vid maskinen där plåten får sin runda form, står Estelle Gunnarsson. Hon har jobbat på företaget i flera omgångar, totalt i runt två år.

– Det här är skitkul att hålla på med! Det är mycket matte och det är tungt och smutsigt. Det känns verkligen att man jobbar, säger hon.

Tidigare arbetade hon bland annat på Ericsson, innan hon för några år sedan gick en utbildning i industriteknik. Efter praktik på Blomberg och Stensson, jobbar hon nu på företaget via ett bemanningsföretag.

undefined
Estelle Gunnarsson jobbar som kantbockare, och ansvarar bland annat för att Katrineholmssilhuetten får sin runda form.

Hennes arbetsuppgifter är främst att bocka plåt i CNC-styrda maskiner. Men maskinerna sköter inte jobbet själva.

– Plåten är som ett levande material. Alla bitar beter sig inte likadant. 

Dels har plåten, likt trä och kött, en fiberriktning, som påverkar hur metallen beter sig vid bockningen, dels kan minimala avvikelser i tjockleken göra att plåten beter sig på olika vis.

– Man får jobba mycket med feeling, konstaterar Estelle Gunnarsson.

Idén att smycka den nya rondellen med Katrineholmssilhuetten, väcktes under möten mellan företagare och Plus Katrineholm, där bland annat Blomberg och Stenssons vd Stefan Edlund deltog.

– Vi kliade oss lite i huvudet först eftersom den var så stor. Den är två meter hög, det är så högt vi klarar av att rulla, säger Stefan Edlund.

Rondellsilhuetten fick göras i flera delar som sedan monterades ihop. Den skira blomman i motivet ställde till lite bekymmer.

– Vi fick förstärka den på baksidan för att den inte ska kunna brytas av.

undefined
Den skira blåklockan i rondellutsmyckningen har fått förstärkas på baksidan för att hålla.

Stefan Edlund förklarar att rondellutsmyckningen är tillverkad i cortenplåt, ett material som får en jämnt rostig yta.

– Folk tror att den kommer att rosta sönder, men så är det inte. Rostytan skyddar resten av plåten. Cortenplåt är väldigt populärt och finns också i utsmyckningar i Flen och Vingåker, säger Stefan Edlund.

undefined
I den nya rondellen på Vingåkersvägen har Katrineholmssilhuetten dykt upp som utsmyckning i cortenplåt.

Bordsprydnaderna innehåller förstås också en massa detaljer och på flera ställen är det otroligt små fönster som ska skäras ut.

– Dekorationen görs i två storlekar och på den större är det fler detaljer, bland annat visare på kyrkklockan, säger Estelle Gunnarsson.

Att silhuetten tillverkas på hemmaplan tycker Stefan Edlund är viktigt.

– Det ger en stolthet, både hos oss och bland andra katrineholmare. Vi kan mer än vi tror här, säger han.

Estelle Gunnarsson håller med.

– Det är kul att den har blivit så populär, att folk ser det man gör.

Katrineholmssilhuetten

Motivet togs fram av reklambyrån Contactor till kommunens julkort 2013.

Motivet föreställer kända byggnader och konstverk i Katrineholms kommun: Gröna kulle, Katrineholms kyrka, paviljongen i Bie brunnspark, blåklockorna i rondellen vid Lövåsen, Julita gård och bodar, Motorisk scenografi "De vandrande husen" längs Nyköpingsvägen samt gamla vattentornet på Norr. 

Karta: Blomberg & Stensson AB
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!