Det är januarieftermiddag och i de bleka solstrålar som lyser upp nejden, får Ericsbergs pampiga slott kråma sig lite extra. På slottskaféet tar 21-åriga Nora Ericsson Lund emot.
Sedan ett år tillbaka är hon ansvarig för besöksnäringen som innefattar bland annat Ericsbergs kafé och butik, övernattande gäster, jakttillställningar och konferenser.
Även om Nora Ericsson Lund har en heltidsanställning, har hon inga fasta arbetstider. Då är det praktiskt att ha nära hem.
– Jag och min sambo hyr av Ericsberg och bor i Överby, vid infarten till säteriet, berättar hon.
Allmänhetens intresse för slottet och dess omgivningar är stort. Vid 1900-talets början arbetade 2 000 anställda på säteriet. I dag är styrkan bantad till 25 heltidsanställda.
– Familjen Bonde är måna om att folk ska få ta del av Ericsberg och dess historia. De är väldigt engagerade och besöksnäringen drivs i nära samarbete med dem. Vi har en bra dialog kring hur vi ska ta emot besökare utan att det inkräktar på deras familjeliv.
I det pampiga barockslottet från 1600-talet, som var ett fideikommiss fram till 1980-talet, är interiörerna bevarade. Men att få kliva in genom dess dörrar är en dröm som inte kommer att besannas.
– Nej, slottet är familjen Bondes privata hem.Vi får ofta förfrågningar om tv- och filminspelningar på slottet, men det avböjer familjen eftersom det är deras hem. Även länsstyrelsen har avrått för visningar inomhus på slottet på grund av att det skulle innebära slitage, förklarar Nora Ericsson Lund.
Däremot kommer önskan om guidade turer infrias under våren. Under en långpromenad visas slottsparken, växthus, vagnmuseet och barockkapellet. De två tillfällen i april och maj som Nora Ericsson Lund lade ut blev fullbokade direkt.
– Jag tar emot 20 personer per gång och vi kommer självklart att lägga ut flera tider eftersom det är så populärt.
I fjol fick slottskafeet ett topprustat restaurangkök, som också öppnar nya dörrar för besöksnäringen.
– Det är lättjobbat och lättskött. Till sommaren kommer vi att kunna erbjuda hemlagade luncher och hembakat bröd.
När det är mindre sällskap som gästar Ericsberg, så är det hon som står för matlagningen.
– Då brukar det bli husmanskost. Vår kock Josefin har lärt mig laga mat i storkök och min paradrätt är baconlindad pestokyckling.
Så här års är slottsbutiken och kafeet bara öppet en dag i veckan, men till sommaren blir det utökade öppettider.
De evenemang som ordnas på Ericsberg är alltid skräddarsydda, oavsett om det handlar om en kickoff, en konferens eller ett bröllop.
– I februari har vi till exempel ett lantbruksevent med 120 konferensgäster och då tar vi in catering.
Tre av de fyra flyglar, som tidigare var tjänstebostäder, har byggts om till hotellrum. Nu renoveras även bokhållarflygeln. Varje rum är uppkallat efter de som en gång i tiden bodde i rummen.
– Från mitten av augusti till slutet av januari har vi jakter varje helg. Både säljjakter och familjens egna. I flyglarna har vi även plats för 30– 40 övernattande konferensgäster.
Ytterligare en idé i pipeline för att välkomna gäster till Ericsberg är att återuppta traditionen med gudstjänster.
– Vi har tidigare haft gudstjänster i slottes barockkapell, men haft uppehåll under pandemin, berättar Nora Eriksson Lund.