Ett körfält är sedan några dagar tillbaka avstängt på Bievägen, i höjd med Stensättersskolan. Kommunen håller just nu på att bygga ett övergångsställe och en cykelpassage. Dessa ska knyta ihop den nya gång- och cykelbanan mellan Bievägen och skolan, med den nya gång- och cykelbanan mellan Bievägen och villorna i Lasstorp. Trafikanter får därför turas om för att ta sig förbi arbetsområdet.
Tidigare har NCC haft ett förråd mellan Bievägen och Lasstorp, med tillhörande infartsväg. Från förrådet till villorna i Lasstorp har det funnits en stig, där man kunnat ta sig fram med såväl cykel som barnvagn. Nu blir hela sträckan gång- och cykelbana med belysning. Det gör det säkrare och enklare för barnen i Lasstorp att ta sig till den nya skolan.
– Sedan ungefär en månad tillbaka är också det gamla förrådet rivet. På den ytan kommer vi att göra små kullar som barnen kan cykla över på väg till skolan, så kallad pump track. Det gör att skolvägen blir lite roligare, säger Johan Ekstrand, projektledare på kommunen.
Nästa vecka börjar man arbeta på motsatt sida av Bievägen, jämfört med den sida som är avstängd för trafik i dag. Då får trafikanterna från bägge håll turas om att köra på den sidan i stället. När även den sidan är klar blir det asfaltering. Planen är före semestrarna.
Uppmärksamma bilister kanske också har lagt märke till att en avsmalning på Bievägen har tagits bort. Detta i höjd med infarten till Nästorpsgatan. Avsmalningen byggdes 2015, men det finns flera anledningar till att den nu är ett minne blott.
– Den uppkom innan nya brandstationen hade byggts, men Bievägen är viktig för att räddningstjänsten ska kunna ta sig fram. Eftersom det blir nytt övergångsställe minskar behovet av att ha avsmalning, säger Johan Ekstrand, och förklarar att hastighetsregleringen till 40 kilometer i timmen också flyttar närmare infarten till den nya skolan.
Mattias Gårdholt, förbunds- och räddningschef vid Västra Sörmlands räddningstjänst, ser positivt på att det nu blir framkomligare.
– Generellt sett är det bra att de tänker till för vår skull, även om vi inte är emot att man sänker farten. Kan man hitta en kombination, som både är bra för oss och för trafiksäkerheten, så är det bäst, säger han.