I 50 år har de fyra engelska herrarna rest runt i olika länder för att titta på gamla lok, vagnar och tågrälsar. Detta är det fjärde besöket i Sverige och det koncentreras till den södra halvan där de redan besökt ett tjugotal platser där gamla tåg bevarats.
Ian Bendall har gett ut en bok om gamla tåg och järnvägar som finns att hitta i England och gör sig nu redo för sin andra bok. Han och vännerna kallar sig railway historians, järnväghistoriker, och har varit intresserade av tåg sedan barnsben.
– Fantastiska spår, säger Ian Bendall och böjer sig ner mot spåren utanför lokstallarna. De är från 1877, det ser du där.
De är tillverkade i södra Wales i England och Ian berättar att så gamla spår finns inte i hela England. Tillverkningen i södra Wales har lagt ner och alla spår från den tiden har tagits bort och skrotats. Att spåren är bland de sista i sitt slag gör dem mycket speciella och värdefulla historiskt sett.
Även om gamla tåg är det som lockar till de många resorna är det bästa med dem något annat. Resorna tillåter vännerna att se mer av länder än det som står i guideboken.
– Vi kommer bort från turisterna och träffar genuina arbetande människor, det är det bästa, säger Ian Bendall.
Ingemar Holmer och Lars-Erik Nilsson visar och berättar om de gamla loken och vagnarna. Det finns mycket att göra och tanken är att allt ska rustas upp för att kunna köras mellan Katrineholm, Vingåker och Flen. På torsdagar är stallarna öppna och eftersom det är mycket att göra får allmänheten gärna hjälpa till.
– Loken och vagnarna ska repareras och alla är välkomna, det finns overaller att låna, säger Ingemar Holmer med ett leende.
David Taylor har varit i Sverige många gånger då hans dotter studerade i Uppsala. Eftersom han jobbade som lokförare fick han resa gratis med SJ och besökte då många städer i både Sverige och Norge. Han är både nöjd och imponerad över att de gamla byggnaderna är bevarade.
Herrarna får med sig vykort på loken från sina glansdagar och tar i hand minst två gånger innan de ger sig av vidare på sin resa.