Strax efter 13.00 på lördagseftermiddagen var det dags för skogsbrandmännen från SITS i Sverige AB att påbörja naturvårdsbränningen åt Ericsbergs säteri.
Det är en naturvårdsåtgärd som främjar den biologiska mångfalden och gynnar arter som är beroende av brand. Omkring 12 hektar barrskog nära sjön Ljusgryten skulle brännas.
– Vi har brandplaner och begränsningslinjer och allt är planerat in i minsta detalj. Vi är 14 man under dagtid och 4 man som kommer att patrullera i natt, förklarade skogsbrandmannen och bränningsledaren Thomas Aronsson.
Han har arbetat med naturvårdsbränning sedan 2000 och lördagens uppdrag var nummer 132 i ordningen.
Sedan i höstas har förberedelserna inför uppdraget pågått och förra veckan rullades 1,8 kilometer brandslang ut längs begränsningslinjerna. Från pumpplatsen vid sjön Ljusgryten fylldes slangarna upp innan det var dags att tända.
Till sin hjälp hade tändningsledaren Thobias Rudebeck en så kallad drip torch, en brännkanna.
– Den är fylld med fyra delar diesel och en del bensin. Tändmunstycket brinner och när jag lutar kannan droppar bränslet ner och antänds.
Med ett sprött knaster kröp lågorna långsamt fram i terrängen och vindriktning var en viktig faktor.
– När elden backar i motvinden kan vi kontrollera den. Vi anpassar oss efter hur marken ser ut och genomför en lågintensiv bränning som kommer att ta åtta till nio timmar, berättade Thomas Aronsson.
Metodiskt blöttes marken utmed begränsningslinjerna ner och i takt med att elden kröp framåt släcktes de avbrunna områdena.
Philip Bonde Deichmann, vd på Ericsbergs slott och skogsförvaltaren John Erlandsson fanns på plats för att följa bränningens förlopp.
– Det här är den första storskaliga naturvårdsbränningen för Ericsberg. Självklart har det varit nervöst och man har ju tänkt på bränningen under lång tid, men de som utför den är proffs. Det här är inget man ger sig på själv, konstaterade John Erlandsson.
Under varje moment i förarbetet och under bränningen stod Thomas Aronsson i tät kontakt med Västra Sörmlands räddningstjänsts inre och yttre befäl. Även boende i närheten av skogsområdet var informerad om skogsvårdsbränningen.
Från allmänhet, som inte var medvetna om skogsvårdsbränningen, väckte insatsen uppmärksamhet och under lördagskvällen fick SOS Alarm ett stort antal påringningar då röken från Ljusgryten syntes ända till Katrineholm.