– Jag är inte helt nöjd med hur det ser ut, men jag är inte heller speciellt orolig, säger Anna Thörn, verksamhetschef Katrineholms kommunala skolor.
Skolverkets rapport visar detaljerat hur stor andel av lärarna som har behörigheten att undervisa i grundskolan. Sett till hela landet är ungefär var tredje av grundskolelärarna inte behöriga för den undervisning de utför och så ser det alltså ut i Katrineholm. Men enligt Anna Thörn talar inte statistiken alltid sitt tydliga språk.
– De allra flesta av våra lärare är utbildade lärare och har lärarlegitimation, men har inte allt den specifika ämneskompetensen för just det ämnet eller den årskursen de undervisar i, säger hon.
Det ämne som sticker ut mest i rapporten är hem- och konsumentkunskap. I årskurserna 4-6 har totalt sju lärare tjänstgjort under läsåret 2013/2014 – ingen av dem var behörig.
– Det är inte alls bra, men just det ämnet undervisas på 13 platser i kommunen och skulle vi ha en lärare som enbart jobbade med det skulle den få sitta och åka runt till alla de skolorna för att få ihop en heltidstjänst.
Andra ämnen där få lärare är behöriga att undervisa är bland annat bild, spanska, slöjd och teknik där mellan 60 och 80 procent av lärarna saknar behörighet.
För att lösa problemet med den låga behörigheten har Katrineholms kommun dragit igång flera projekt i syfte att göra läraryrket mer attraktivt. Men Anna Thörn berättar även att de snart ska komma igång med ett omfattande samarbete med Mälardalens högskola.
– Bland annat ska ett antal skolor i kommunen användas som övningsområde för lärarstudenterna, det samarbetet börjar nu i höst, säger hon.