Emma hittade försvunna Terttu: "Jag kände alla känslor"

Plötsligt klev Emma Davidsson på något. "Det var för mjukt för att ligga där, mitt i skogen. Det såg ut som tegel. Jag ville veta vad det var och satte mig på huk och började gräva", berättar hon.

Hela familjen är mycket ute i skogen, orienterar och plockar svamp. Vid en kvällsutflykt i början av maj hittade de försvunna Terttus kvarlevor.

Hela familjen är mycket ute i skogen, orienterar och plockar svamp. Vid en kvällsutflykt i början av maj hittade de försvunna Terttus kvarlevor.

Foto: Cecilia Ehrencrona

Katrineholm2024-07-09 20:42

Nyheten i korthet

  • Emma Davidsson och hennes familj hittade kvarlevorna av Terttu, som försvann 2012, under en promenad på Sörmlandsleden.
  • Kvarlevorna hittades tillsammans med en röd jacka, svarta vinterskor och andra personliga tillhörigheter, vilket ledde till att Emma Davidsson misstänkte att det rörde sig om Terttu.
  • Polisen bekräftade senare att kvarlevorna och kläderna tillhörde Terttu, vilket löste ett nästan tolv år gammalt mysterium.

Det var en tidig kväll i början av maj. Emma Davidsson, hennes sambo Robert Svanqvist och hennes dotter Elsie, 9, var hemma själva i villan i Valla. 

– Vi var lite rastlösa, vi ville göra något innan läggdags. Vi åkte ut till Ramsjöhult och gick en bit på Sörmlandsleden. 

Att gå i skogen är inget konstigt för familjen, alla är skogsälskare, berättar Emma Davidsson. 

– Allt är skogen. Vi har haft häst, då red vi mycket i skogen. Robban kör enduro, vi plockar svamp och vi har hållit på med Hitta ut. Både svampplockning och Hitta ut är lite skattjakt. 

Det var blött i skogen där familjen gick och de beslutade sig för att gå en annan väg än Sörmlandsledens sträckning. Det var där det mjuka, som såg ut som tegelstenar, låg. 

– Robban gick vidare en bit, Elsie stannade med mig. Jag grävde i marken och fick fram det mjuka, det var en hel jacka. Jag såg ju att den var röd och jag fick en obekväm magkänsla. Jag kände igen det här med "röd jacka" på något sätt. Ingen kunde ju ha glömt sin jacka här ute. I fickorna låg det hemnycklar, en portmonnä. 

undefined
Emma Davidsson och dottern Elsie, 9, berättar om när familjen hittade Terttu.

Ungefär samtidigt ropade dottern Elsie som stod en bit bort: "Mamma, det ligger en sko här!"

Emma Davidsson tittade på skon. På sulan stod det ett finskt märke och "Finland". 

– Då slog det till. "Röd jacka, Finland". Jag googlade direkt på Terttu och fick upp hennes signalement. Röd jacka, svarta vinterskor. 

När Terttu försvann den 4 december 2012 bodde Emma inte långt från Ramsjöhult. Både polisen och Missing people kom och knackade dörr och frågade om hon sett en kvinna i röd jacka. 

– Jag minns det så väl. Jag var mammaledig då och försvinnandet var så nära mig. Det med "röd jacka" var en påminnelse hela tiden. 

Emma Davidsson ringde polisen och sambon Robban hittade ytterligare några föremål som tillhörde Terttu på marken. 

– Jag fick prata med några lokala poliser och de hurrade faktiskt i telefon, så fort jag sa röd jacka, svarta skor, Finland. 

undefined
Emma Davidsson och dottern Elsie berättar om hur det gick till när de hittade Terttu, som varit försvunnen i 12 år.

Inom en kvart var polisen på plats i det rätt otillgängliga skogsområdet. Emma blev förhörd och sedan kunde familjen åka hem. 

Först när tidningen i förra veckan gick ut med uppgiften att det verkligen var Terttu, fick familjen som hittade henne också bekräftelsen på att det var Terttu de hittat. De hade inte sagt något om fyndet förrän det var bekräftat, för att Terttus anhöriga skulle få veta först, innan alla kände till fyndet. 

– Vi lovade varandra att inte prata om det innan vi visste säkert. För de anhörigas skull ville vi veta att det verkligen var hon. 

undefined
Jackan, som Emma Davidsson råkade kliva på. När hon tittade ner på marken såg det ut som tegel, men när hon undersökte det närmare insåg hon att det var en jacka.

– Jag kände alla känslor. Glädje, lite chock. Det kändes som att vi var på film. Det blev lite konstigt att hitta henne när Elsie var med, men samtidigt har vi ju löst ett mysterium, bara för att jag ville kolla vad det var.

– Och du fick ju jättemycket beröm av polisen, säger Emma Davidsson till dottern. 

Det var den 4 december 2012 som Terttu, 65, försvann från hemmet i Lasstorp. Vittnen såg henne nära Ica Maxi och på väg mot Ramsjöhult. Andra vittnen kan ha sett henne sex timmar efter att hon lämnade hemmet, då vid Ramsjöhult, dit också sökandet efter henne koncentrerats under alla år. Men i förra veckan kom bekräftelsen, att de kvarlevor och kläder som hittats i skogen två kilometer närmare Katrineholm, hörde till Terttu. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!