Emil Åhl har cerebral pares, det vill säga en cp-skada, från födseln. Han kan inte gå och för att klara vardagen har han personlig assistent elva timmar om dygnet.
Han har aldrig haft ett "vanligt" jobb. Periodvis har han studerat och periodvis har han arbetstränat, bland annat på Viadidakt där han ägnade sig åt släktforskning.
– Nu har arbetsförmedlingen upprepade gånger sagt att de inte kan hjälpa mig. Men Försäkringskassan är av annan åsikt. Det känns som att det här behöver lyftas, för så här kan det inte fortsätta, säger han.
I december i fjol beslutade Arbetsförmedlingen att man inte kan erbjuda fler insatser för att öka Emils chanser att få ett jobb. Arbetsförmedlingens bedömning är därför att Emil inte står till arbetsmarknadens förfogande. Om han väljer att vara fortsatt inskriven på Arbetsförmedlingen kommer han att stå som arbetssökande med förhinder.
Samtidigt har Försäkringskassan beslutat att han inte har rätt till sjukersättning.
I sin motivering skriver de bland att han är politiskt aktiv och skriver protokoll på partiets månadsmöten. De påtalar att han skriver för hand och att han läser många böcker. Försäkringskassan bedömning är därför att hans arbetsförmåga är nedsatt i vissa arbeten.
"Det framgår att du har god förmåga att läsa och skriva och Försäkringskassan kan inte se några medicinska hinder för att du även skulle kunna använda dessa förmågor i ett arbete på arbetsmarknaden", står det att läsa i beslutet.
– De där protokollen skriver jag några timmar här och där. Jag skriver också mötesprotokoll när KD har styrelsemöten, men det är en timme en gång i månaden. Det finns ingen logik i hur de resonerar, säger Emil Åhl.
Sedan han nekats sjukersättning tvingas han gå på försörjningsstöd.
– Men ett försörjningsstöd ska ju vara en tillfällig lösning. Vad händer när socialförvaltningen börjar ifrågasätta det här? Jag är så maktlös. Det här är helt uppåt väggarna, fortsätter han.
Emil Åhl har överklagat Försäkringskassans beslut.
Försäkringskassan kommenterar aldrig ett pågående ärende. Däremot förklarar Andreas Pettersson, områdeschef, hur sjukförsäkringen fungerar.
– Lagstiftning och sjukförsäkring inte tar hänsyn till om det finns tillgängliga arbeten på orten. Man tittar bara på arbetsförmågan. Utifrån det är sjukförsäkringen en väldigt sträng försäkring, säger han.
Han skulle önska att Arbetsförmedlingen i många fall gjorde mer.
– Det kan vara så att Arbetsförmedlingen säger att det inte finns någon möjlighet. Men är det verkligen ställt bortom allt rimligt tvivel att det inte finns någon arbetsuppgift någonsin i någon grad?
Emil Åhl berättar att han ansökt om sjukersättning på heltid, men att han varit öppen för att Försäkringskassan skulle kunna sänka den till 75, 50 eller 25 procent.
– Men de tycker att jag ska jobba 100 procent. Jag skulle vilja ha dem med mig när jag ska jobba heltid samtidigt som jag ska få allt, enligt assistansbeslutet, att fungerar. Det skulle aldrig fungera.
Emil Åhl känner sig maktlös.
– Jag förstår inte hur det kan bli på det här sättet.
Vad känner du som politiker, över hur samhället fungerar?
– Som det är nu fungerar det inte överhuvudtaget. Man måste göra någonting för att människor i min situation ska få livspusslet att fungera. Den som är varaktigt sjuk ska ha sjukersättning, men varför fungerar det inte?