Sedan en tid finns ett projekt i Katrineholm, Vingåker och Flen som erbjuder nära stöttning till personer med psykisk ohälsa, som behöver hjälp tillbaka till arbetslivet. 23-åriga Emilia Vigholm från Katrineholm är en av dem som med hjälp av det stödet lyckats vända sjukskrivning till en arbetsträning. För Emilia förändrades livet när hon jobbade på ett äldreboende. Hon beskriver det i korta ordalag, utan att stanna upp vid det minnet.
– Det blev för mycket. Jag gick in i väggen.
Efter en tids sjukskrivning fick Emilia ett tips från en läkare. Kanske kunde projektet Tuna KFV vara bra för henne? Här kunde hon få hjälp av en personlig coach som skulle finnas där och se till att hon fick både struktur och kontinuitet. Och hon skulle få hjälp att arbetsträna på en vanlig arbetsplats med stöd och anpassning till sina förutsättningar.
– Jag tyckte att det lät så bra. Att få ta det i min egen takt. Och jag var så ensam i det hela. Jag behövde få stöttning, berättar Emilia.
Anna Nicklasson, personlig coach på Tuna KFV, fick uppdraget att stötta Emilia genom hennes rehabilitering. Hennes roll är att stämma av situationen med Emilia hela tiden. Så att hon inte hamnar i duktighetsfällan igen, så att hon får metoder att bryta den spiral som ledde till sjukskrivningen.
– Vi är inte terapeuter brukar vi säga, men vi kan ge ett närmare stöd, berättar Anna Nicklasson.
Efter en tid med samtal som deltagare på Tuna KFV fick Emilia börja arbetsträna på Ingvaldstorps Trädgårdsodling, där hon nu hjälper till med att snitta blommor och plantera tre dagar i veckan. Hon känner att det har hänt mycket i hennes utveckling.
– Jag har en väldigt bra coach i Anna. Hon har alltid funnits där när jag inte trott på mig själv, berättar hon.
Hon trivs också väldigt bra på arbetsplatsen och tror att det har betydelse att hon känner sig omtyckt och förstådd.
– I början kände jag mig faktiskt inte redo. Men jag såg en möjlighet att må bra igen. Nu känner jag att jag börjar ha orken igen.
Emilia får vara kvar som deltagare i Tuna KFV i ett år, sedan slussas hon vidare till Arbetsförmedlingen. Hon kommer utbilda sig, eller söka jobb, berättar hon.
– Man märker verkligen att det här stödet behövs. Det blir väldigt tufft när man mår psykiskt dåligt att klara sig på den öppna arbetsmarknaden.
Att behovet av det stöd Tuna-KFV erbjuder är stort, framförallt bland unga, intygar Micke Bejmar, samordnare på Tuna KFV.
Tuna finns i Eskilstuna sedan 2008 och är där en så framgångsrik permanent verksamhet att det ledde till att även Katrineholm, Flen och Vingåker genomför stödet i projektform, med sikte på att bli permanent. Ungefär 60 deltagare är registrerade, och det finns en kö.
– Det är ju både positivt och negativt att intresset är så stort, menar Micke Bejmar.
Många av deltagarna är unga och väldigt tacksamma att få en plats att arbetsträna på.
– Motivationen finns! Jag tror vi ofta har en negativ bild av de unga, säger Micke Bejmar och berättar att viljan att arbetsträna är lite grann av ett villkor för projektets deltagare.
Det de personliga coacherna hjälper till med är det extra stödet som gör att deltagarna kan ändra sin dygnsrytm, komma i tid till möten och få struktur i vardagen.
– Många behöver den hjälpen, och det har till exempel coacherna på Arbetsförmedlingen inte möjlighet att ge. Det blir inte så nära kontakt. Och då kan många gå tillbaka utvecklingsmässigt.