Elvaprocentig ökning av polisanmälningar i Katrineholm

Narkotikabrott står för en stor del av ökningen i Katrineholm, när Brå:s preliminära statistik för polisanmälningarna under fjolåret presenteras.

Även om anmälningarna om misstänkt narkotikabrott har ökat i Katrineholm så kan det vara positivt, tycker kommissarie Peter Göransson. Om fler missbrukare anmäls kan också fler av dem få hjälp, anser han.

Även om anmälningarna om misstänkt narkotikabrott har ökat i Katrineholm så kan det vara positivt, tycker kommissarie Peter Göransson. Om fler missbrukare anmäls kan också fler av dem få hjälp, anser han.

Foto: Polisen, Stina Järperud

Katrineholm2021-01-24 10:38

På torsdagen presenterades Brottsförebyggande rådet, Brå, preliminär statistik över brottsanmälningarna under fjolåret, 2020. I Katrineholms kommun anmäldes nära 11 procent, (10,9 procent) fler brott 2020 än 2019. I resten av landet har anmälningarna ökat med omkring en procent åren 2019-2020.

Brottsanmälningarna som ökat mest i Katrineholm är narkotikarelaterade. Anmälningarna har nästan dubblerats, från 293 under 2019 till 492 i fjol. Den största delen är "eget bruk", med 269 anmälningar, där någon alltså varit påverkad av narkotika. 199 anmälningar handlar om narkotikainnehav.

undefined
Med mer tillgängliga resurser på grund av att annat, som utbildningar, ställts in, har polisen anmält fler narkotikabrott under 2020.

Men siffrorna ska inte tolkas som att Katrineholm upplever någon våg av narkotikamissbruk, säger Peter Göransson, kommissarie hos polisen, utan snarare som att polisen, under pandemin, kunnat jobba mer mot de brotten.

– 2020 ställdes stora delar av polisens utbildningar in och det var färre stora evenemang. Vi har haft mer resurser till annat. Skickar vi ut sex poliser i stället för fyra är sannolikheten att träffa på ringa narkotikabrott större, säger han.

Den stora ökningen av narkotikarelaterade anmälningar i Katrineholm kan betraktas positivt, tycker han.

– När vi inte tror att det är fler som missbrukar, utan flera som upptäcks och som kan få hjälp bort från missbruket, är det positivt, säger han.

Anmälningar om förfalskningar har tredubblats i Katrineholm, från 21 anmälningar 2019 till 61 under fjolåret. Det rör falska sedlar, som varit i omlopp.

Men antalet anmälningar har sjunkit i flera brottskategorier. Det rör exempelvis kategorin "brott mot liv och hälsa", som sjunkit från 417 anmälningar 2019 till 376 anmälningar under fjolåret. Det gäller bland annat de grövsta brotten som mord och försök till mord, samt misshandel, vållande till kroppsskada och framkallande av fara för annan. Exempelvis har anmälningarna om misshandel sjunkit från 392 till 355. Anmälningarna om olaga hot har gått ned från 295 till 241 och om ofredande har gått ned, men bara med en anmälan, från 212 till 211.

undefined
Peter Göransson är kommissarie hos polisen i Katrineholm, Flen och Vingåker.

– När det gäller misshandel, även om vi inte har så mycket krogliv annars heller, har det varit ännu färre som rör sig mellan krogarna. Den typen av våld, mellan onyktra personer utanför krogen, har minskat från den redan låga nivån i Katrineholm. När det gäller våld i hemmen, brott i nära relation, finns ett generellt mörkertal. Det är svårare att bedöma.

Detsamma gäller sexualbrotten. De anmälda sexualbrotten, där allt från våldtäkt till koppleri, köp av sexuell tjänst och sexuellt ofredande ingår, har sjunkit från 101 under 2019 till 81 under fjolåret, alltså en 20-procentig minskning. Peter Göransson tycker att det är svårt att veta orsaken till minskningen.

– Nu skjuter jag lite från höften, men det är ungefär som när man pratar om våld i offentlig miljö. Vissa typer av sexualbrott, som sexuellt ofredande, sker i samma miljö. Med färre ute får vi färre ofredanden.

Inbrott, bilstölder och rån faller under kategorin "förmögenhetsbrott". Där har anmälningarna ökat marginellt, från 1 048 anmälningar under 2019 till 1 049 under fjolåret.

– Sent i våras såg vi att vissa brottstyper, kopplade till internationella brottsnätverk, som bostadsinbrott och stölder från byggen, gick ned på grund av i princip stängda gränser. Just nu stjäls serviceböcker, det är kanske de som tidigare höll på med byggstölder som styrt om verksamheten, kommenterar Peter Göransson.

Anmälningsstatistik 2020

I hela landet anmäldes 1,56 miljoner brott i fjol, en ökning med 18 400 anmälningar, jämfört med 2019.

Mest ökade anmälningarna om skadegörelse, med 14 procent, samt narkotikabrotten, som ökade 10 procent. Skadegörelsen rör ofta klotter i kollektivtrafiken. Precis som i Katrineholmsstatistiken rörde de flesta narkotikabrotten eget bruk samt innehav.

Bland de anmälningar som minskat mest finns bedrägerier, med 11 procent färre anmälningar 2020 jämfört med 2019.

Källa: Brå

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!