"Vi i skolledningen är ledsna och känner oro för den ökade skadegörelsen på vår skola". Så inleds brevet som nyligen skickades ut till vårdnadshavare, vars barn går på Sandbäcksskolan i Katrineholm. Det rör sig om stor skadegörelse som drabbat de nyrenoverade och nybyggda lokalerna. Även nyinköpta möbler och teknisk utrustning, som läsplattor, har blivit förstörda.
– På skolor har man alltid skadegörelse till viss del, för det händer ju saker. Men när vi flyttade in i det stora nyrenoverade skolhuset så ökade skadegörelsen. När allt är nytt, med vita nymålade väggar och gråa dörrar, märks det direkt när någon ritat på väggen eller rispat en dörr, säger Sara Aldrin, rektor på Sandbäcksskolan.
Redan första dagen efter att renoveringen av stora skolhuset var klar, hade tre toalettdörrar ett stort kryss på sig. Någon hade repat lacken med ett vasst föremål.
Förutom det har elever tömt brandsläckare, vilket gjort att det nylagda golvet förstörts, väggar har utsatts för klotter och så har elever försökt översvämma toaletter genom att fylla handfaten med pappershanddukar. En glasdörr har också gått sönder efter att en elev drog igen dörren hårt och dörrstoppar har slitits loss från väggar.
– De samlar dörrstoppar som troféer. Brandsläckare går i perioder, nu har vi haft flera brandsläckare som har tömts. Glaset i dörrarna är specialglas och det kostar flera tusen att byta.
Hon säger att flera elever har regerat och blivit ledsna över att någon eller några förstör.
– Eleverna blir jätteledsna, de vill vara rädda om sina lokaler. Jag skulle inte säga att det är galet mer skadegörelse hos oss än andra skolor. Men nu när vi fått så fina lokaler. Vi vill med den här vädjan få stopp på skadegörelsen och visa att man inte kommer undan med det.
I brevet till vårdnadshavarna har skolan skickat med en prislista på vad det kostar att till exempel byta ut en glasruta till en helglasad klassrumsdörr, 12 000 kronor. 2 900 kronor kostar det att ersätta en brandsläckare. Det framgår också att de elever som kan kopplas till skadegörelsen kommer att få en faktura hemskickad till sig. Det kan alltså bli familjen som får betala för att ersätta och åtgärda skadan.
Samtidigt uppmanas vårdnadshavarna att prata med sina barn om skadegörelsen så att man kan få stopp på det.
– Nu tar vi ett litet krafttag och får ut information till vårdnadshavare, så vi kan hjälpas åt att stötta varandra i det här.