– Det är konstigt. Jag tycker att de borde stänga direkt för att minska smittrisken. Det gjorde man ju på gymnasiesärskolan.
Det säger en av Lindens tredjeårselever. Treorna hade i förra veckan närundervisning medan ettor och tvåor pluggade på distans.
På måndagen tvingades flera treor testa sig för corona. I väntan på provsvar sitter de – i vissa fall även deras närstående – i karantän.
Orsaken? En elev som testat sig för corona var, trots misstanke om sjukdom, i skolan förra veckan. Provsvaret visade sig sedan vara positivt för covid-19.
– Extremt dåligt och egoistiskt att gå till skolan ändå. Jag är inte så rädd för egen del. Men man vill inte föra smittan vidare, säger skolkamraten.
Coronafallet bekräftades på måndagen av skolans ledning. Efter samråd med Region Sörmlands smittskyddsläkare, uppmanades elever och personal att vara extremt uppmärksamma och testa sig vid tecken på symptom.
Informationen riktades till de elever och lärare som kan ha varit i kontakt med den smittade eleven. Övriga elever och deras vårdnadshavare informerades inte.
Enligt rektor Erik Öberg var det ett val skolan gjorde i samråd med smittskyddsenheten.
– Vi har valt att göra så för att inte skapa en oro som inte behöver finnas, säger han.
Lindens avsikt är att tills vidare fortsätta ta emot en tredjedel av eleverna för undervisning i skolans lokaler. Också det sker i samråd med smittskyddet.
– Jag har ingen sjukskriven personal i dag (läs: måndag). Vi avvaktar och vidtar nu inga andra åtgärder, säger Öberg.
Flera oberoende uppgifter till tidningen kopplar samman smittfallet med en privat fest med ungdomar. Sant eller inte, så festar många gymnasieelever som om corona inte fanns på kartan.
Det uppger eleven som nu inväntar svar på sitt test.
– Även de som jobbar extra vid sidan av, till exempel i hemtjänsten, är med och festar. Det är inte konstigt att smittan kommer in i äldrevården, säger han.
Skolan är medveten om smittriskerna på elevernas fritid.
– Vi har vid upprepade tillfällen tryckt på att de ska följa alla rekommendationer från Folkhälsomyndigheten, säger Öberg.
Föräldrarna måste agera tuffare, även om deras barn blivit myndiga. Det tycker en mamma, som för tidningen nämner en fest för flera gymnasieelever i ett föräldrahem.
– Det gör mig mörkrädd. På det sättet får vi aldrig stopp på det här.