Elever poserar med vapen på distanslektioner

Under distanslektioner har elever poserat med vapen, äkta eller falska, både i Flen och Katrineholm. Nu ryter polisen ifrån: "Får inte fortsätta"

Incidenter där elever visat upp vapen under distanslektionerna har förekommit, säger kommunpolis Johnny Onbiner. "För jäkligt", säger han.

Incidenter där elever visat upp vapen under distanslektionerna har förekommit, säger kommunpolis Johnny Onbiner. "För jäkligt", säger han.

Foto: Berit Roald TT, Stina Järperud

Katrineholm2021-01-28 17:34

Under pågående pandemi, med distansundervisning för högstadiet och gymnasiet, har det i både i Flen och Katrineholm förekommit att elever visat upp vapen under videolektioner med lärare. I Vingåker har en elev på högstadiet poserat med vapen i sociala medier, dock inte under någon lektion. 

En pistol, en automatkarbin och en machete av större modell har visats upp i videomöten. Personen med machete var dessutom maskerad vid tillfället. Det ska enligt kommunpolis Johnny Onbiner ha skett när gymnasiet i Katrineholm samt en skola i Flen hållit distanslektioner. 

– Jag tycker att det här är något som fler än polisen måste reagera på. Den här utvecklingen måste vi vända, säger Johnny Onbiner. 

Han ser tendenser till att glorifiering av gangsterkultur sprider ut sig, även bland "småkidsen". 

– De härmar vad gangsterrapparna gör. Det finns ju många musikvideos där rapparna poserar med vapen, det har förekommit riktiga skott i flera sådana videos. Men det är en sak att titta på sådana videos på nätet och en helt annan sak att göra det själv. 

Bland annat har rapparen Yasin Byn, som just nu sitter häktad misstänkt för stämpling till människorov, uppträtt med vapen i musikvideor, som fått miljontals visningar på Youtube. 

Musiken i sig är inget problem, fortsätter Johnny Onbiner, men beteendet, att posera med vapen för att verka tuff, tror han att eleverna hämtat ur den världen. 

– Gangsterrappen leder inte till att ungdomar begår brott, men det är ett led i deras attityd och kultur och det är för jäkligt. Vi kan inte ha det så. 

Varken skola eller polis kan veta om de vapen som visas upp är riktiga och incidenterna har lett till brottsutredningar. Automatvapnet och pistolen visade sig då inte vara äkta. 

– Det blir en ganska stor affär. Är man under 18 år dras socialtjänsten in. Det är allvarligt, även om inte vapnet är riktigt, säger Johnny Onbiner. 

Han kan konstatera, att det inte är skolornas fel att eleverna visar vapen under lektionerna. 

– Det är definitivt inte skolans fel, men det är deras personal som drabbas av det. Det är det allmänna samhällsklimatet. Det kan helt enkelt inte få fortsätta. 

Gymnasieskolorna har haft distansundervisning i perioder sedan i våras och har det just nu, medan högstadieskolorna haft det sedan vårterminen började den 11 januari. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!