Ekomat kanske inte alltid så klimatsmart

Ny rapport från Livsmedelsverket visar att ekologisk mat inte nödvändigtvis behöver betyda att maten är miljövänlig. Katrineholms kommun väljer att blanda ekomat och närodlat.

Katrineholm2016-07-28 09:01

– Det finns en pågående debatt om vad som är rätt och fel. Vi vill ta ansvar och anser att ekologisk odlad mat är en del av det, säger Katrineholm kommuns kostsamordnare Robert Henriksson.

Enligt Livsmedelsverkets senaste rapport går det inte att säga att det ena produktionssystemet, ekologiskt odlat eller konventionellt odlat, är överlägset det andra ur ett miljöperspektiv.

Anneli Hedberg (S) är ordförande för service- och tekniknämnden i Katrineholms kommun, som bland annat ansvarar för maten i kommunens skolor och serviceboenden.

– Ekologisk mat är i ropet just nu. En del kommuner har höga mål, som att servera 100 procent ekologisk mat, vi har nöjt oss med 40 procent ekologisk mat till 2019. Vi väljer hellre svenskt och närproducerat för att slippa miljöpåverkan som transporterna innebär.

Hon berättar att kommunen försöker se till helheten och hitta en balans vad det gäller den ekologiska maten.

– Det är såklart dyrare med ekologisk mat. Vi avväger hela tiden vad vi ska lägga skattepengar på. Eftersom det inte är helt säkert att ekologisk mat är bättre, väljer vi många gånger hellre närproducerad mat, säger Anneli Hedberg.

För att kunna hålla en nivå där 32 procent av maten är ekologisk har kommunen bland annat minskat svinnet, mängden kött och onödigt dyra råvaror, berättar Robert Henriksson.

– Vi köper hellre svenskt och närproducerat kött, än ekologiskt kött från Europa. Vi har även tagit bort dyra saker på menyn. Ett exempel är lax som även är dåligt för miljön eftersom haven utfiskas vid laxodling, säger han.

Robert Henriksson berättar att man i kommunens kök även försöker använda sig av säsongsbetonade grönsaker och frukter. När svenska rotfrukter är i säsong används de hellre än tomater som måste odlas utomlands och sedan transporteras till Katrineholm.

Johan Hartman (M), är första vice ordförande i service- och tekniknämnden.

– Vi är väldigt överrens i kommunen, både från politiskt och tjänstemannamässigt håll, om att maten är en prioriterad fråga, säger han.

Han säger att kommunen följer Livsmedelsverkets rekommendationer kring ekologisk mat, men även han vill betona vikten av närodlad mat.

– Vi har ekologisk mat, men vi är ännu mer för närodlat. Det känns tryggare när man vet vart maten kommer från, säger Johan Hartman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om