I jakten på Sveriges bästa landskapsmat har tävlingen Husmansbord nu plockat ut de 110 bästa matprodukterna i landet. Warbro kvarns virvelmjöl, bagerivetemjöl och groddade dinkelflingor tillhör de produkter som kan komma att marknadsföras på internationella mässor och butiker utomlands. Enligt motiveringen bedöms alla produkterna som högkvalitativa, goda och prisvärda.
- Det är jättekul att vi uppmärksammas för allt jobb och slit som vi lagt ner på det här, säger Kerstin Björklund som driver Warbro kvarn tillsammans med sin familj.
Syftet med Husmansbord är att utmärkelserna ska bana väg för ökad distribution och PR för bönderna och livsmedelsproducenterna, både i Sverige och i exportsammanhang.
- Vi jobbar hela tiden med marknadsföring, både inom landet och utomlands och det är bra att få något att peka på. Men vi vet ännu inte riktigt vad det här innebär för oss, säger Kerstin Björklund.
Den 22–24 februari representerar Husmansbord svensk mat och matkultur för fjärde gången på den årliga internationella matmässan Paris cookbook fair, som i år hålls under glaspyramiden på Louvren. I samarbete med arrangörerna och mässans kockar lyfts ett urval av de Husmansbordsdiplomerade produkterna fram och bjuds till de internationella mässbesökarna.