Nu är det terminsstart för Katrineholms gymnasieskolor. De mest eftertraktade utbildningarna, sett till antalet sökande i förhållande till platser, är bland annat bygg- och anläggningsprogrammet och det sedan i fjol nystartade barn- och fritidsprogrammet som i år har utökats med sex platser.
Att många vill gå yrkesförberedande program är inget som förvånar bildningsförvaltningen.
– Den söktrenden har varat i flera år, säger Louise Larsson som administrerar antagningarna.
I år är det 40 elever som sökt byggprogrammet i första hand, där det finns 27 platser. För att kunna utöka krävs både specialutrustade lokaler, med krav på säkerhet och arbetsmiljö, och arbetsplatser som vill ta emot elever under utbildningstiden.
Förvaltningen måste tänka mer långsiktigt än att anpassa antalet utbildningsplatser från år till år, enligt dem. Men byggbranschen vill gärna ta emot elever och söktrycket har varit relativt stadigt de senaste åren.
Ändå finns inga planer på att bygga ut programmet.
– Om det skulle komma en viljeyttring från politiken att expandera ytterligare, så. Men vi har ramar, säger Ola Stenliden, verksamhetschef.
Han vill inte se det som att kommunen inte har råd att utöka.
– Det finns många olika prioriteringar, säger han.
Vård- och omsorgsprogrammet med 80 förstahandsväljare är mest populärt, sett till totala antalet. Sex elever vill helst gå hotell- och turismprogrammet, där det finns 15 platser.
Siffrorna är preliminära och bygger på den slutliga antagningen som presenterades i början av juli. Sedan dess har de sökande tackat ja eller nej, vilket har lett till att reservplatser erbjudits.
– De blir jätteglada, säger Louise Larsson som har många samtal att ringa nu.
För den som fortfarande väntar på sin drömplats finns det hopp – även efter terminsstart. 15 september är det officiella slutdatumet; för den som vill byta program senare krävs godkännande från rektor.
Tack vare ett samverkansavtal kan elever i Katrineholm, Vingåker, Norrköping, Nyköping, Finspång och Oxelösund söka utbildningar inom alla dessa kommuner.
– Vi har ganska många som vill till Norrköping. Några vill hit också, säger Louise Larsson.
Alla katrineholmare som gått ut nian kommer dock inte in på någon av utbildningarna. 73,8 procent har gymnasiebehörighet.