Då kommer regnet och sedan fortsätter sommarvärmen

I slutet av veckan drar ett kortvarigt regn in, men efter det återkommer högsommarvärmen till våra trakter för den närmsta framtiden. Enligt SMHI har maj månad hittills varit två grader varmare än snittet under tidigare år.

Vi kommer att få se mer av den blå himlen efter att fredagens regn har dragit förbi.

Vi kommer att få se mer av den blå himlen efter att fredagens regn har dragit förbi.

Foto: Olle Peterson

Katrineholm2024-05-23 13:50

Maj har hittills varit ovanligt varmt och torrt, och förutom ett tillfälligt avsteg i form av regnskurar verkar det hålla i sig. Under fredagen väntas det komma fem millimeter nederbörd i Katrineholmstrakten och bli mellan 14 och 18 grader. Men redan dagen efter är högsommarvärmen tillbaka igen och vi kan vänta oss upp till 25 grader under både helgen och hela nästa vecka.

Enligt Erik Höjgård-Olsen, meteorolog på SMHI, får vi gå tillbaka till den femte maj för att hitta senast det regnade i Katrineholm.

– April är ju lite känt för att vara omväxlande, men hela våren, alltså mellan mars och maj, är vår torraste säsong. Så egentligen är det normalt, säger han.

undefined
Vi kommer att få se mer av den blå himlen efter att fredagens regn har dragit förbi.

Hur vanligt är det med ihållande högsommar i maj?

– 25 grader är ju rätt mycket för maj, men om vi tittar på hela Sörmland under 2000-talet så verkar det inte vara så ovanligt att vi når upp till 20-25 grader då och då. Tittar man på medel­temperaturens avvikelse från den normala hittills under maj 2024 ser vi att det är ungefär två grader varmare nu här än normalperioden 1991-2020.

Vet vi hur länge det kommer att hålla i sig?

– Vi har ingen långtidsprognos men som du säger väntas det bli mellan 20 och 25 grader ett tag framöver, så vi får hoppas att regnet nu gör lite nytta.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!