Det var den 16 mars som polisen gjorde sitt tillslag på en adress i ett industriområde i Katrineholm.
I en barack hittades tre vanvårdade, törstiga och rädda tikar och elva hundvalpar. Länsstyrelsens djurskydd kopplades omgående in, då polisen upptäckte allvarliga djurskyddsbrister. Exempelvis låg en högdräktig tik inkletad i sin egen avföring och länsstyrelsen omhändertog alla hundarna.
Nu har de tre djurägarna, två män, som är i 40-respektive 50-årsåldern samt en tonårstjej, kopplat in advokat och överklagat till förvaltningsrätten. De vill att rätten upphäver länsstyrelsens beslut att omhänderta deras hundar.
Den man i 50-årsåldern, som fördes bort i handfängsel av polisen efter tillslaget har haft ansvaret för att ta hand om alla hundarna. Han uppger att han flyttade hundarna till baracken i början av mars för att kunna arbeta och samtidigt vara tillgänglig för hundarna.
I ena delen av huset hade han sitt kontor, i den andra hundarna. Det ska även ha inretts med ett övernattningsrum där den som tog hand om hundarna skulle sova.
Djurägarens version går stick i stäv med länsstyrelsens. Enligt honom fick hundarna mat tre gånger om dagen och vattnet i deras skålar fylldes 5-6 gånger per dag. En liten bit från huset skulle hundarna ha rastats flera gånger om dagen och varje tik hade sitt eget 16 kvadratmeter stora rum.
Att hans tik såg mager ut, förklarar han med att hon haft tio valpar att ta hand om under åtta veckor. Tre av de tio valparna hade redan hämtats av nya ägare.
Den andra tiken med valpar och den dräktiga tik som hittades insmord i sin egen avföring, kom till Sverige i början av februari. En kortare hälsokontroll ska ha gjorts då de togs genom tullen och enligt ägarna uppmärksammades inget som tydde på att de inte mådde bra.
Efter polisrazzian den 16 mars misstänks den äldre av männen för djurplågeri och till en början misstänktes han även för smugglingsbrott.
Att ingen fyllt hundarnas vattenskålar på över fem timmar förklarar ägarna med att den ansvarige satt i handfängsel från 13 till 17.40, då han fördes till polishuset. Mannen släpptes först strax efter 19 på kvällen.
På samma vis förklaras det faktum att en tik var insmord i avföring, att de måste ha hänt när den ansvarige var omhändertagen av polisen.
Länsstyrelsen har i sitt yttrande till förvaltningsrätten motsatt sig att ägarna får tillbaka sina djur, då de riskerar att fortsätta utsättas för både psykiskt och fysiskt lidande.
Bristerna i djurhållningen framhålls, att tiken som låg i sin egen avföring verkade helt apatisk av rädsla. Att hundarna var mycket törstiga och att valparna saknade mjukt underlag är annat som anförs.
Länsstyrelsen lyfter fram att hundarna var rädda och förknippade koppel och närkontakt med människor som något mycket obehagligt och påpekar att det är mycket otypiskt för de aktuella raserna. "Både golden retrieverns och labrador retrieverns främsta egenskaper är att de är glada, följsamma, utåtriktade och spontana i kontakt med människa."
Länsstyrelsens önskan är att förvaltningsrätten påskyndar beslutet då sju av hundarna är elvaveckors-valpar.
I normala fall levereras valpar när de är mellan åtta och nio veckor och de behöver komma till nya hem så snart som möjligt för att bli socialiserade, miljötränas och få en grunduppfostran.