Precis innan sommaren flyttade de elever och personal på Skogsborgsskolan, som under våren tvingades evakuera till Södra skolan, tillbaka till skolbyggnaden Gläntan vid korsningen Oppundavägen/Dalagatan.
– De har full verksamhet med fritids där vad jag förstår, säger Tobias Lundqvist, fastighetschef på KFAB.
Även Forssjö skola har kommit igång med undervisningen i huset Fågelbo, som precis som Gläntan renoverats för att få bukt med luktproblemen. Tidningen har vid upprepade gånger berättat om stanken. Elever och personal har vittnat om fysiska åkommor som huvudvärk och luftvägssymtom.
KFAB tror nu att man fått ordning på problemet.
– Det verkar som att det rullar på nu och jag tror vi hittat felet efter många års letande.
I våras, vilket tidningen skrev om, uppdagades det att golvföretaget Tarkett drabbats av produktionsfel, vilket kunde förklara en del av stanken. En kemisk reaktion ska ha uppstått när golvmattans lim kom i kontakt med spånskivan, vilket gjort att det börjat lukta på de två husens övervåningar. KFAB bekräftar nu att Tarkett tagit på sig felet när det gäller ovanvåningarna och att de betalat för nya mattor på båda våningsplanen.
– Som goodwill bjöd de också på nya mattor till undervåningen, men där tog Tarkett inte på sig något ansvar för lukten.
På husens undervåningar, framför allt i Fågelbo i Forssjö, har KFAB och Anticimex kommit fram till att det rör sig om limförtvålning, vilket kan uppstå om betongplattan inte är tillräckligt torr när plastmattan limmas fast. Men Tegelstaden, som byggde skolhusen, har visat upp protokoll som styrker att fuktnivåerna var korrekta och har därför hävdat att det inte kan röra sig om ett byggfel.
Enligt Niclas Bloom, byggprojektledare på KFAB, kostade rivningen och monteringen av nya mattor 500 000 kronor per skola. Totalt handlar det alltså om en miljon kronor i bara byggkostnader.
När det gäller åtgärderna på husens undervåningar har man ingått en förlikning med Tegelstaden och kommer att dela på kostnaden. Det bekräftas också av Marcus Gerdåker, projektledare på Tegelstaden bygg.
– Ja, dialogen mellan oss och KFAB är klar i det här fallet. Vi har nått en förlikning. Men det är inte vi som utfört själva arbetet, därför för vi en vidare dialog med våra underleverantörer.
Hur känns det att ni kanske kommit till botten med det här?
– Det känns jättebra! Att det var ett produktionsfel var det väl ingen som kunde tro i ett nybyggt, eller i alla fall relativt nybyggt, hus. Det är bra research av oss att vi kunde ta reda på det, för jag tror inte att Tarkett hade ringt upp oss och sagt vad som var fel, säger Tobias Lundqvist och fortsätter:
– De som blivit drabbade är såklart verksamheten. Det är tråkigt att det blivit som det blivit. Jag tycker ändå vi gjort vårt bästa för att lösa det, visst det har tagit tid men sådana här processer tar tid. Med facit i hand tror jag inte vi hade kunnat göra så mycket annorlunda. Kostnadseffektivt har det blivit för oss och för de som betalar skatt i kommunen, för hade vi bara kört på direkt hade vi kanske behövt betala för allting.